Laserbehandling og børn

I denne pjecer ønsker vi at imødekomme de emner, børnene er bekymrede for. Du bør også læse ”Laserbehandling af røde modermærker og karudvidelser”.

Kære forældre

Denne information er skrevet med henblik på at forberede jer og jeres barn på laserbehandling og bedøvelse.

Vi har forsøgt at imødekomme nogle af de emner, som børnene almindeligvis er bekymrede for. Pjecen er skrevet i et sprog, som et lidt større barn kan følge med i. Læs evt. selv folderen igennem, før du vælger, om dit barn skal se den.

Vi anbefaler, at mindst én forælder eller anden pårørende er sammen med barnet under hele indlæggelsen. Du bør også læse pjecen ”Laserbehandling af røde modermærker og karudvidelser”.

Kære barn

Meget snart skal du ind på Hudafdelingen og få laserbehandling af dit ’modermærke’. I denne pjece vil vi fortælle dig, hvad der skal ske.

Hvad er laserbehandling?

Ved laserbehandling rettes en lysstråle mod huden. Lysstrålen bruges til at fjerne modermærker og karudvidelser.

Når lysstrålerne rammer huden, kan det godt gøre ondt, derfor skal du bedøves.

Når du er bedøvet, sover du rigtig godt og kan slet ikke mærke noget. Du bliver først vækket igen, når vi er helt færdige med at behandle dig.

Efter laserbehandlingen vil modermærket se lidt blåt ud. Det er helt normalt. Det bliver lidt som et almindeligt blåt mærke. Det forsvinder i løbet af én til to uger.

Forundersøgelsen

På den dag du og dine forældre første gang møder på afdelingen, vil en sygeplejerske tage imod jer.

Sygeplejersken vil tale lidt med dig og dine forældre om forskellige ting. Hun spørger fx om hvor høj du er og hvad du vejer. Hvis dine forældre ikke ved det, kan de måle og veje dig, når I er på afdelingen.

Bagefter vil afdelingens læge (hudlæge) også hilse på dig og dine forældre. Lægen vil undersøge dig, trykke dig lidt på maven og lytte på dit hjerte og
dine lunger.

Sidst på formiddagen skal du og dine forældre tale med en læge om bedøvelsen (anæstesilæge). Det foregår i en anden bygning. Lægen fortæller
om, hvordan du bliver bedøvet. Og du skal fortælle ham, hvis du har en rokketand, er overfølsom noget, har sukkersyge eller sygdomme i dine
lunger.

Når man er på et hospital, skal man tit vente. Det skal man også nogle gange hos os. Det en god ide, hvis du og dine forældre tager underholdning
med til dig, som fx. tegnesager, billedbøger, en bamse eller IPad.

Tryllecreme

Inden du skal hjem, giver sygeplejersken dig en pakke med tryllecreme.
Tryllecremen skal bruges til at smøre på dine håndrygge, så du næsten ikke kan mærke, når du skal bedøves. Cremen skal smøres på håndryggene 1½ time før du skal bedøves. Sygeplejersken fortæller dig, hvad tid cremen skal smøres på.

Hvis du har lyst, kan du og dine forældre få frokost klokken 12. Det vil være varm mad. Der er også et bord inde i dagligstuen med vand og saft, som du og dine forældre gerne må tage af i løbet af dagen.

Operationsdagen

Det er vigtigt, at du ikke spiser eller drikker noget (6 timer) før du skal bedøves. Du må heller ikke spise slik eller tygge tyggegummi. Det er fordi, din mave skal være tom, når vi bedøver dig, for så har du det bedst, når vi vækker dig igen.

Du og dine forældre skal møde på afdelingen klokken otte om morgenen. Sygeplejersken kommer ind og siger hej til jer. Hun giver dig et armbånd på med dit navn.

Lige før du tager hjemmefra skal dine forældre smøre tryllecreme. Sygeplejersken vil præcist hvornår. Se også side 2.

Sygeplejersken fjerner tryllecremen umiddelbart inden, du skal på operationsgangen. Når du skal på operationsgangen, skal du enten have din egen pyjamas eller hospitalets tøj på. Så tag din egen pyjamas med, hvis du synes det vil være godt for dig. Du må også gerne få tøjdyr, sut og briller med på operationsgangen.

Du vil blive kørt til operationsgangen i din seng af en portør. Dine forældre følger med hele vejen. Husk:

  • at smøre tryllecreme på
  • tage din egen pyjamas med

Bedøvelsen

Bedøvelsen foregår på den måde, som du og dine forældre har aftalt med lægen (anæstesilæge).

Dine forældre følger med dig helt ind i operationsstuen, hvor de bliver sammen med dig, indtil du sover. Der vil være en læge og nogle sygeplejersker, der passer på dig hele tiden.

Du må gerne sidde på skødet af din mor eller far, når du skal bedøves.

Nogle børn bliver bedøvet ved at få sovemedicin ind i hånden, lige der, hvor man har fået tryllecreme på. Så får man først prikket en tynd nål med et lille plastikrør ind i hånden. Det gør næsten ikke ondt, for tryllecremen har tryllet, så
man næsten ikke kan mærke stikket.

Andre børn bliver bedøvet ved at trække vejret igennem en lille maske, som de får sat over næsen og munden. Masken kan godt lugte lidt grimt, men man tænker ikke ret meget over det, for man kommer til at sove lige med det samme.

Når du er bedøvet, sover du rigtig godt, og kan slet ikke mærke noget. Du bliver først vækket igen, når vi er helt færdige med at behandle dig.

Efter operationen

Lige efter behandlingen kan det gøre lidt ondt. Smerter mindskes ved at køle huden, derfor får du en ispose til at lægge på. Det kan du også gøre, når du er kommet hjem.

Når du er vågnet helt op efter bedøvelsen, kommer du tilbage til den stue på afdelingen, hvor du har dine ting. Her vil sygeplejersken tilbyde dig noget at drikke og lidt at spise.

Når du føler dig frisk nok og har tisset, kan du tage dit eget tøj på igen.

Hvis du og dine forældre har lyst, kan I få middagsmad på afdelingen. Herefter må I tage hjem. Lægen vil tale med dine forældre om, hvornår du skal komme til behandling næste gang, og hvornår du igen må komme i børnehave eller skole.

Inden I går hjem, skal I tale med afdelingens sekretær, som fortæller hvornår du skal komme igen.

Undgå sol

For at modermærket bliver så pænt som muligt, er det vigtigt, at du ikke får sol på huden. Derfor skal du beskytte huden i mindst tre måneder efter behandlingen.

Det er bedst, at du beskytter din hud fra april til og med september, hver dag undtagen, når det regner.

Du skal beskytte dig med solcreme faktor 15, en solhat og andet tøj.

Redaktør