Eksternt fixationsapparat, information om

Her finder du information om, hvordan dit knoglebrud kan behandles med et eksternt fixationsapparat, samt hvilke ting du skal være opmærksom på i den forbindelse.

Hvad er et eksternt fixationsapparat?

Dit knoglebrud er blevet behandlet med et eksternt fixationsapparat, som består af pinde, der er sat ned i armen, og en tværgående barre der er forbundet mellem pindene. Apparatet sørger for at holde dit brud i den korrekte stilling, mens det vokser sammen.

Det gør ikke ondt at have et eksternt fixationsapparat på.

Apparatet kan have forskellige størrelser og udformninger, alt efter hvilket fabrikat der bruges og hvor på armen, det er anbragt. Men principperne for selve hygiejnen er de samme, uanset hvor apparatet sidder og hvordan det ser ud.

Det er vigtigt, at du overholder de følgende råd om hygiejne og pleje

Efter udskrivelsen skal du selv eller en hjemmesygeplejerske, sørge for at holde selve apparatet, samt huden omkring det, helt rent.

De første par dage efter operationen er det helt naturligt, at der er lidt irritation, hævelse og rødme omkring pindene. Der kan også sive lidt væske fra hullerne. Herefter skal hullerne gerne være tørre og huden glide nemt omkring pindene.

Bevægelse og aflastning af armen

Det er vigtigt, at du flere gange om dagen bevæger den brækkede arm og leddene omkring godt igennem. Det vil modvirke hævelse og stivhed. Bevæg skulder, albue og fingre godt igennem. En ergoterapeut vil, mens du er indlagt, instruere dig i, hvordan du bedst bevæger skuldre, albue og arm.

Du må ikke bære noget tungt med den brækkede arm. Du kan eventuelt få en armslynge, til at aflaste armen, når du er ude, eller når du føler træthed i armen.

Hvis fingrene hæver, er det vigtigt, at armen løftes op. Når du sidder eller ligger, kan du eventuelt bruge en hovedpude til at lægge under armen.

Hvordan holdes huden ren omkring pindene?

  • Du skal først vaske hænderne. Fyld herefter en ren skål med postevand eller brug en bruser.
  • Anvend engangsvaskeklude til at vaske huden med helt inde omkring pindene. Vask alle skorper væk. Det gør ikke noget, hvis det bløder lidt. Der skal være fri bevægelighed omkring pindhullerne.
  • Skyl efter med rent vand. Brug eventuelt en kande eller skyl armen under vandhanen.
  • Du skal efterfølgende tørre huden og apparatet med et rent håndklæde. Det er vigtigt, at huden er helt tør.

Det er ikke nødvendigt med nogen form for forbinding omkring pindene eller apparatet. Huden har bedst af at få luft. Du må gerne tage brusebad med apparatet, uden at bruge nogen form for beskyttelse. Du skal blot huske at tørre apparatet og huden godt bagefter. Brusebad erstatter ikke vask omkring pindene, så du skal stadig udføre den føromtalte hygiejne.

Vær opmærksom på tegn på betændelse

Symptomer på betændelse er rødme, hævelse og/eller varme i områderne omkring pindene. Desuden kan der være en dunkende smerte eller siven af pus og/eller temperaturforhøjelse.

Ved et eller flere af ovenstående symptomer, kan du i dagtimerne kontakte vores ambulatorie, se kontaktoplysninger på næste side. Uden for ambulatoriets åbningstid kan du kontakte din egen praktiserende læge eller ringe 1813.

Når apparatet skal fjernes

Når bruddet er vokset sammen, skal apparatet fjernes. Det foregår i vores ambulatorium. Den tværgående barre fjernes og pindene skrues ud. Dette kan godt gøre ondt et kort øjeblik. Herefter vil du formentlig få en gipsskinne på, som du skal bære i ca. en uge.

Redaktør