Konkurrencen om Akuthuset er i gang

Syv hold af arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og hospitalsplanlæggere er med i kampen om at tegne fremtidens hospital på Bispebjerg med arbejdstitlen Akuthuset. Konkurrencen blev skudt i gang den 23. april, da konkurrencedeltagerne blev vist rundt på Bispebjerg Hospital og introduceret til konkurrencen.
"Det er en vigtig milepæl for projektet, at vi nu for alvor går i gang med konkurrencen. Vi glæder os meget til at se de syv bud på Akuthuset på Bispebjerg," indledte vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, til de mange konkurrencedeltagere til orienteringsmøde den 23. april.

Orienteringsmødet markerer starten på konkurrencen, hvor de syv hold frem til 11. august 2014 skal tegne deres forslag til Akuthuset, som er selve hospitalsdelen af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.


Til mødet fik deltagerne udleveret en bundplade, som de skal bygge deres model af Akuthuset på. Pladen passer i en model (billedet) af hele hospitalsområdet, så dommerne kan se, hvordan de enkelte forslag spiller sammen med omgivelserne. Foto: Karen Grønkjær.

Bæredygtighed og byliv


Københavns stadsarkitekt, Tina Saaby, deltog i mødet for at fortælle om rammerne i lokalplanen og de politiske ambitioner for, hvilken retning København skal bevæge sig i.

"Vi har forsøgt at give jer mest mulig frihed i lokalplanen, men selvfølgelig er der også nogle rammer. Der er to ben i strategien for København, som I skal have i baghovedet: det handler om henholdsvis bæredygtighed og byliv," understregede Tina Saaby og kom samtidig med en opfordring til at tænke på landskabet som en vigtig del af projektet.

Blandt deltagerne i konkurrencen er franske Brunet Saunier Architecture, der også deltog i konkurrencen om helhedsplanen for området i 2011.

"Det er et historisk ansvar at få lov at arbejde med projektet på Bispebjerg Hospital. Vi skal bygge videre på en 100-årig arv. Jeg synes, det er rart med nogle faste rammer i lokalplanen at tage udgangspunkt i," sagde arkitekt Astrid Beem fra Brunet Saunier Architecture efterfølgende.

Udfordrende bygning 7

Under dagens rundvisning af konkurrencedeltagerne lagde Claes Brylle Hallqvist vægt på den store udfordring, som bygning 7 udgør. Akuthuset skal bygges, så bygning 7 med bl.a. operationsgang og Røntgenafdelingen kan være i drift, helt indtil funktionerne kan flytte ind i det nybyggede Akuthus – selvom dele af bygning 7 ligger, lige hvor fremtidens hovedindgang til Akuthuset skal være.


Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist (t.h.) viste konkurrencedeltagerne rundt på området. Foto: Karen Grønkjær.
Senior arkitekt Anthony Haas fra det Texas-baserede WHR Architects gav efter mødet udtryk for at være fortrøstningsfuld omkring udfordringen:

"Jeg kan lide udfordringer, og sundhedsvæsenet er udfordrende. Stort set alle vores byggeprojekter er udbygninger af eksisterende hospitaler, som skal forblive i drift. Vi er nødt til at være virkeligt forsigtige for ikke at forårsage problemer, og det er derfor, vi er så specialiserede inden for sundhedsarkitektur," forklarede Anthony Haas.

Fleksibel fremtid

På turen rundt på området fortalte Claes Brylle Hallqvist også om duetårnene ved hovedbygningen, der står som en evig påmindelse om at gøre hospitalet fleksibelt i forhold til ny teknologi. Da hospitalet blev bygget, troede man nemlig, at brevduer ville være den ypperste teknologi til at transportere blodprøvesvar rundt på hospitalet. Som bekendt blev virkeligheden en anden.

"Vi beder jer med projektet her om at kigge ind i fremtiden og tage højde for, at vi endnu ikke kender fremtidens teknologi. Måske med lidt større kløgt end dem, der i sin tid foreslog brevduerne," bemærkede han med et glimt i øjet.

Redaktør