Syv hold kæmper om at tegne fremtidens hospital

27 ansøgninger om at være med i konkurrencen om at tegne Akuthuset til Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg gør projektet til det mest søgte af de danske hospitalsbyggerier. Mange gode hold kom ikke gennem nåleøjet, og de syv udvalgte står nu over for store og spændende udfordringer.
"Vi har valgt syv teams, der alle har stærke og relevante referencer. Det har været svært at skulle fravælge en masse kompetente teams, for der var virkeligt mange gode, men vi havde jo kun syv pladser," siger projektleder Anne Sonnichsen fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der er ansvarlig for byggeriet af Akuthuset.

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er det sidste af de danske hospitalsbyggerier, der går i gang. Det største delprojekt, Akuthuset til 1,6 mia. kr., har netop valgt sine syv hold til at afgive forslag til arkitektkonkurrencen, der bliver skudt i gang i april.

Akuthuset skal ligge i den nordlige del af hospitalsområdet. Forpladsen mellem det nye og det gamle hospital er også en del af konkurrencen. Illustration: BDP.

Rekordhøj interesse

Der har været meget stor interesse for at være med i projektkonkurrencen om totalrådgivning på Akuthuset, der er selve hospitalsdelen af det store byggeprojekt på Bispebjerg til 4 mia. kr.

I alt har 27 hold sammensat af 142 virksomheder fra både Europa og USA anmodet om at blive prækvalificeret. Det er flere end til nogen af de øvrige danske hospitalsprojekter, og det er der gode grunde til ifølge byggechef Vagn Risby Mortensen:

"Projektet er unikt i og med, at vi skal bygge på et fredet område, inde midt i byen, mens hospitalet er i fuld funktion. Desuden har denne opgave et omfang og budget, der gør, at den også er interessant for udenlandske virksomheder at byde på," siger han.
Anne Sonnichsen supplerer:
"Jeg tror, at udlandet har fået øjnene op for, at der sker en masse på hospitalsområdet i Danmark. Vi har desuden valgt at bekendtgøre konkurrencen på engelsk og gennemføre den på både dansk og engelsk for dermed at signalere, at både danske og udenlandske teams har interesse."

Store udfordringer

De syv teams skal aflevere deres konkurrenceforslag i august 2014 og vil blive bedømt på funktionalitet, arkitektur, økonomi og bæredygtighed.

"Det bliver meget spændende at få syv forhåbentlig helt forskellige måder at anskue vores oplæg. Jeg glæder mig til at se, hvordan de udvalgte teams løser de udfordringer, vi har udtrykt i konkurrenceprogrammet, for eksempel samspillet mellem de fredede bygninger og det nye Akuthus," erklærer Anne Sonnichsen.

At hospitalet skal være i drift under hele byggeriet ser byggechefen også som en kæmpe udfordring.

"Jeg er blandt andet meget spændt på at se, hvordan holdene løser kompleksiteten omkring at holde en meget central bygning på området i drift med blandt andet akutmodtagelse og operationsstuer, indtil dens funktioner kan flytte direkte ind i Akuthuset," siger Vagn Risby Mortensen.

De prækvalifi​​cerede:​​

AIA Associés (F)
med følgende underrådgivere:
COBE ApS (DK), LIW Planning ApS (DK), Dominia A/S (DK), Wessberg A/S (DK), Wissenberg A/S (DK), Transsolar GmbH (DE), SINTEF (N)

Brunet-Saunier Architecture SAS (F)
PLH Arkitekter A/S (​​DK)
med følgende underrådgivere:
Niras A/S (DK), Artelia (F), Lyngkilde (DK), 1:1 Landskab(DK), Transsolar (F, DE, USA)

​​CF Møller Danmark A/S (DK)
med følgende underrådgivere:
Terroir ApS (DK/AU), Alectia A/S (DK), Søren Jensen A/S (DK)

COWI ​​A/S (DK)
med følgende underrådgivere:
COWI Norge AS (N), Nordic Office and Arc. (N), AART architects A/S(DK), CCO A/S (DK), Marianne Levinsen ApS (DK)
KHR arkitekter A/S (DK)
WHR Architects Europa (USA/DK)
Arup Denmark (Ove Arup & Partners Int. Lt) (UK)
med følgende underrådgiver:
Schønherr A/S (DK)

Rafael de la-hoz arquitectos (ES)
Perkins+Will Architects (USA)
Dissing+Weitling architecture A/S (DK)
Buro Happold Ltd. (UK/DK)
Gustafson Porter (UK)

Schmidt Hammer Lassen architects k/s (DK)
med følgende underrådgivere:
​HASSELL (UK), MJ Medical (UK), Kragh & Berglund (DK), Haskoning DHV (NL)

Redaktør