Vorter, behandling med Cantharone, væske

Cantharone er en væske, der skaber blæredannelse mellem over- og underhud. Det hjælper kroppens immunforsvar til at bekæmpe vorten.

Hvad er vorter?

Vorter er små gevækster i huden, som oftest ses på hænder og fødder. De er typisk 4-5 mm store og har en småknudret overflade. Vorten er karakteriseret
af fortykket væv og at hudens linjer viger udenom. Der kan være sorte prikker som følge af størknede kar.

Vorterne kan sidde enkeltvis eller i grupper. Vorter, som sidder i fodsålen, kan være ømme, hvis de udsættes for tryk. Huden omkring fodvorter er ofte fortykket.

Vorter skyldes smitte med virus, som kun smitter mennesker. Vortevirus vokser meget langsomt. Derfor kan der gå flere måneder, fra man er smittet til vorten viser sig på huden.

Du kan blive smittet ved berøring af vortevæv eller via afstødte hudceller. Du kan fx blive smittet fra andre, hvis I bruger samme håndklæde og eller negleklipper. Du kan også smitte dig selv. Hvis du bider i vorterne, kan du fx få vorter på dine læber.

Hvis der er små skader i huden, eller hvis huden er opblødt af vand eller sved, er du mere modtagelig for smitte. Derfor kan du blive smittet, hvis du fx. går barfodet på vådt gulv som fx i svømmehaller og omklædningsrum.

Hvad er Cantharone?

Cantharone er en kraftigt virkende væske, der anvendes ved behandling af vorter. Behandlingen medfører blæredannelse mellem over- og underhud. Dette hjælper kroppens immunforsvar til at bekæmpe vorten.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår ambulant hver 3-4. uge, hvor vorterne beskæres og påføres Cantharone (en væske). Efter behandlingen påsættes et plaster.

Det er individuelt, hvor mange timer plaster skal sidde. Dette aftaler sygeplejersken med dig på dagen. Ofte er det mellem 4-8 timer.

Hvis du får ondt, skal du straks fjerne plasteret.

Når du fjerner plastret, skal du vaske området med vand og sæbe, og evt. påsætte et plaster.

Hvis der kommer en blære, kan det være en god ide at prikke hul på den, da den kan spænde og gøre ondt.

Er vorten ikke svundet efter 3-6 måneders behandling, vil vi stoppe behandlingen og i stedet foreslåes anden behandling.

Gravide og ammende

Gravide og ammende må ikke behandles med Cantharone.

Hvilke bivirkninger har behandlingen?

Smerter

Hvis du får ondt bør du straks fjerne plasteret.

Sår og infektion

Der kan komme et mindre sår, og muligheden for at få infektion i området er til stede. Tegn på infektion er rødme, varme og smerter. Infektion kan behandles med Klorhexidinsalve, som kan købes på apoteket.

Hjemmebehandling

Hjemmebehandling er vigtig og medvirker til at vorten hurtigere svinder.

Beskæring

Vorten skal beskæres 2-3 gange om ugen.

Den fortykkede hud over vorten fjernes med en skalpel. Vorten skal beskæres parallelt med hudniveau. Fodvorter beskæres indtil vorten er i niveau med den normale hud.

Vorter kan være nemmere at beskære efter et fodbad.

Det er vigtigt at have en god hygiejne under beskæring. Vortevæv indeholder virus, som kan smitte andre. Derfor bør du samle afskåren vortevæv i fx et stykke køkkenrulle, og undgå at der falder noget på fx gulv.

Beskæringen stoppes, hvis der opstår smerter eller blødning.

Vortemiddel

Vorten påsmøres hver dag et tyndt lag vortemiddel eller neglelak.

Vortemiddel købes i håndkøb på apoteket.

Undgå at smøre på den omkringliggende hud.

Lad vortemidlet tørre inden at du fx tager strømper på. Det tager cirka to minutter før at der dannes en hård hinde.

Hvornår er vorter behandlede?

Vorterne er væk, når det fortykket vortevæv er væk, hudens linjer har et normalt forløb, og de sorte prikker i vorten er forsvundet.

Hvordan undgår du smitte?

Du kan mindske risikoen for at smitte dig selv og andre ved at:

  • dække vorten med neglelak eller et vortemiddel
  • bruge badesko, når du går med bare fødder i omklædningsrum i svømme- og idrædtshaller
  • bruge handsker og vaske hænderne efter berøring af vorterne
  • lade være med at pille, bide og kradse i vorterne
  • holde huden tør. Brug bomuldssokker, fodtøj der ikke fremmer fodsved, skift sko flere gange i løbet af dagen og brug evt fodpudder
  • undgå at huden udtørrer og revner. Brug fugtighedscreme
Redaktør