Tjærebehandling

Psoriasis og eksem kan behandles med tjære. Læs om behandlingen her. Denne form for tjærebehandling foregår i Hudafdelingens ambulatorium, D40, Badene.

Hvad er tjærebehandling?

Tjære er et af de ældste midler til behandling af hudsygdomme som psoriasis og eksem.

Tjære nedsætter celledelingen i huden. Ved psoriasis er det netop den øgede celledeling, der forårsager skældannelsen. Tjære mindsker kløe, rødme og irritation, som ses både ved eksem og psoriasis.

Til behandlingen bruges tjære, som er udvundet af stenkul. 

Hvor foregår tjærebehandlingen?

Tjærebehandlingen foregår i ambulatorium D40, rum 5 (Badene). Her er et specielt rum indrettet med en udsugningskabine for at mindske lugt og andre gener fra tjæren.

Du får en fast tid i badeafdelingen, oftest mandag, onsdag og fredag. Selve behandlingen tager ca. 30 min. 

Test om du kan tåle tjære

Før du begynder på behandlingen, tester vi, om du kan tåle tjæren. Du får smurt tjære på et mindre område. Tjæren skal sidde på til næste dag, hvor hudens reaktion bliver vurderet af en sygeplejerske. Hvis du ikke tåler tjæren, ordineres anden behandling. 

Før du kommer til behandlingen

Inden du kommer til behandlingen, skal du tage et brusebad. Du skal vaske dig med sæbe, så evt. rester af cremer og salve er fjernet.

Tjærebehandlingen

Tjæren skal pensles / duppes på i et tyndt lag på hudforandringerne med en gazekugle. Pensling skal foregå i hårenes vokseretning.

Umiddelbart efter behandlingen skal du i brusebad i ca. 5 minutter. Det vil medvirke til at hudporerne åbnes, så tjæren trænger bedre ned i huden og bliver mere virksom. Badet vil også fjerne overskydende tjære, så lugtgenerne begrænses. Efter badet duppes huden tør.

Efterfølgende kan områderne pudres med kartoffelmel, som vil virke kølende, dæmper svie og binder tjæren, så afsmitning på tøjet mindskes.

Efter tjærebehandlingen

Efter 1-2 timer kan du smøre hele kroppen med fugtighedscreme. Denne smøring gentages om aftenen.

Du må gerne bade

I løbet af behandlingsperiode må du gerne gå i bad, men du skal undgå at gnubbe på de områder, hvor der er tjære.

Hvordan renses tjæren af huden?

Tjæren fjernes, når din behandling er afsluttet. Når du renser huden af anbefales følgende:

  • Umiddelbart før et brusebad skal du smøre huden med planteolie. Brug en engangsvaskeklud og gnid tjæren af i hårets vokseretning
  • Skift vaskeklude, når der er meget tjære på
  • Fjern bagefter olien med fx. køkkenrulle
  • Gnid derefter mild sæbe ind i huden
  • Først nu må du åbne for vandet og skylle dig af

Det kan være nødvendigt at gentage proceduren, før huden er helt ren for tjære.

Tjære smitter af på tøjet

Tjæren smitter af på tøj, hvorfor vi anbefaler, at du låner tøj og sengetøj fra afdelingen eller benytter noget, der kan tåle kogevask. Du kan ikke være sikker på, at tjærepletterne går af i vask.

Hvis du bruger afdelingens tøj, kan du levere det tilbage ved et senere besøg. Du behøver ikke vaske det. 

Behandling i weekenden

I weekenden gives der ikke tjærebehandling. I nogle tilfælde kan der i stedet ordineres hormoncreme eller en salve med tjære. Hvis du ikke selv er i stand til at påsmøre salven, kan du få hjælp af en hjemmesygeplejerske.

Plejepersonalet giver dig en plan for behandlingen med hjem, så du kan se, hvornår og med hvilket middel, du skal behandles. 

Hvilke bivirkninger kan der komme?

Tjære virker let udtørrende på huden og hos nogle patienter kan det give svie, brænden, kløe og rødme. 

Behandlingen kan i enkelte tilfælde give hovedpine, specielt i starten. 

Tjæren farver huden mørkere og smitter af i tøjet. Misfarvningen i huden vil forsvinde efter nogen tid. 

Undertiden kan der komme betændelse/irritation i en eller flere af hudens hårsække (tjærepustler). De ligner små, røde, ømme hævede bumser. Pustler undgås ved, at creme og tjære smøres på i hårenes vokseretning, og ved at huden duppes tør, når du har været i bad.

Undgå sollys

Tjære gør din hud mere følsom over for sollys, og du risikerer at blive forbrændt. Når du opholder dig udendørs, skal de tjærebehandlede områder være dækket af letvævet tøj. 

Den behandlede hud må ikke udsættes for sol og lysbehandling i ca. 1 uge efter endt behandling. 

Redaktør