Slidgigt i anklen - behandlingsmuligheder

Behandlingsmuligheder ved slidgigt i anklen.

Kort om slidgigt i anklen

Årsager til slidgigt i anklen

Slidgigt er den mest almindelige form for gigt. Slidgigt ødelægger brusken i leddet. Vi kan ikke altid fastslå årsagen til, at der udvikles slidgigt i anklen. Hos nogle skyldes slidgigten, at der tidligere har været brud på leddet, eller at der har været andre skader. Hos andre er ledbrusken ødelagt af leddegigt eller af en anden gigtsygdom, fx urinsyregigt.

En almindelig årsag til slidgigt i bagfoden er en medfødt fejlstilling eller en fejlstilling, der er opstået efter en skade. Det kan ramme alle fra 20-års alderen, men hyppigheden stiger med alderen.

Slidgigt kan også opstå i ét eller flere led.

Symptomer på slidgigt i anklen

De mest almindelige symptomer på slidgigt i anklen er smerter og nedsat bevægelighed, som kan gøre, at man halter eller ikke kan gå så langt ad gangen.

Sådan stilles diagnosen

Vi stiller som regel diagnosen på baggrund af din sygdomshistorik. Vi kan også tage et røntgenbillede for at afgøre, om der er gigt i din ankel.

Behandlingsmuligheder

Fødder er forskellige fra person til person, og derfor giver vi individuel behandling og vejledning.

Speciallavet fodtøj

Har man kun lette gener, kan man forsøge at lindre smerterne ved at bruge fodtøj med ankelstøtte og gængesål.

Medicin

I nogle tilfælde kan gigtmedicin eller en blokade hjælpe på smerterne.

Operation

I tilfælde med kraftige smerter eller indskrænkning af bevægelighed i anklen kan vi anbefale operation. Typen af operation afhænger af din tilstand. Vi kan ikke med sikkerhed vide, om operationen hjælper på smerterne eller de problemer, der er i foden eller anklen.

Efter en operation for slidgigt, vil de fleste opleve hævelse og ømhed i op til 6-9 måneder.

Lægen, der skal operere, vurderer, hvilken operation der passer bedst i dit tilfælde. Efter operationen får du udleveret en beskrivelse af operationen og en plan for, hvordan du skal forholde dig efter operationen.

Fjernelse af knogleudvækster (osteofytter, cheilektomi)

Ved denne operation fjerner vi knogleudvækster fra ankelleddet for at afhjælpe smerter og indskrænkning af bevægelighed i anklen. Eventuel irritation i leddet fjernes også. I nogle tilfælde er det nødvendigt med mere end én operationen. Operationen kan foretages som en kikkertoperation eller en åben operation.

Du kan forvente at have bandage på i 1-2 uger.

Stivgøring af ankelledet (artrodese)

Ved denne operation fjerner vi rester af ledbrusk i ankelleddet, og låser de to knogleflader sammen med skruer og eventuelt skinner. Operationen kan foretages som en kikkertoperation eller en åben operation.

Efter denne operation kan du ikke længere bøje op og ned i ankelleddet. Du kan dog stadig komme til at gå godt, når smerterne mindskes. Din gang kan forbedres yderligere ved at bruge en gængesål i skoen.

Du kan forvente at have bandage på i 8-12 uger.

Stivgøring af bagfoden (subtalærleddet, artrodese)

Ved denne operation fjerner vi rester af ledbrusk i bagfoden og låser de to knogleflader sammen med skruer gennem hælen.

Efter denne operation kan du ikke længere dreje foden ind. og udad, men du kan stadig bevæge anklen op og ned. Du kan dog stadig komme til at gå godt, når smerterne mindskes. Din gang kan forbedres yderligere ved at bruge en gængesål i skoen. Du skal dog undgå at gå på ujævnt underlag efter operationen.

Du kan forvente at have bandage på i 8-12 uger.

Få mere viden

Redaktør