Skulder- og overarmsbandage (Humerus Comfort) - vejledning i brug

Information om, hvordan man bruger en Humerus Comfort-bandage, mens armen heler.

Kort om bandagen

Du har brækket din skulder eller overarm og fået en bandage på, der holder bruddet på plads og støtter din arm, mens bruddet heler. Vi kalder den også for en Humerus Comfort-bandage. Bandagen findes i forskellige varianter, så enkelte detaljer kan afvige lidt fra, hvad der vises på billederne nedenfor. Din fysioterapeut viser dig, hvordan netop din bandage skal sidde.
Bandagen kan justeres, så den passer bedst til dig, og du skal beholde den på hele tiden. Lægen vurderer, hvor længe du skal have bandagen på.  

Tag bandagen rigtigt på

Hvis du har taget bandagen af, eller den har løsnet sig, er det vigtigt, at du får den rigtigt på igen. Vi anbefaler, at du får nogen til at hjælpe dig med at få den på.

Foto af bandage, der sættes på armen

Træk bandagen på nedefra, så armen kommer ind i den lyseblå armstrømpe, og træk herefter bandagen helt op på overarmen, så den store plade ligger på ydersiden af overarmen.

Foto af remmen, der strammes.

Før den lange rem bag om ryggen under modsatte arm og om foran på kroppen. Foran på kroppen skal remmen igennem det sorte spænde (ses ikke på fotos). Sæt remmen fast med velcrobåndet på forsiden af overkroppen. 

Foto af velcrobånd, der spændes.

Spænd de to velcrobånd, der sidder på den lille plade omkring overarmen. Bandagen sidder rigtigt, når den sidder tæt, støtter din arm og lindrer dine smerter. Du skal kunne bøje albuen, uden at pladerne irriterer albuen og armhulen.

Foto af korrekt monteret bandage.

Sådan hviler du armen

Når du hviler dig, skal du bruge en pude for at mindske hævelse og spænding i armen. Din hånd skal altid ligge højere end resten af din arm.

Foto af liggende hvilestilling.

Lig på ryggen med en pude under overarmen, og læg din arm på din mave.

Foto af hvilestilling på siden.

Lig på den raske side med en stor pude eller dyne under hele armen foran dig.

Foto af siddende hvilestilling.

Sid med en pude foran eller ved siden af dig dig. Læg din underarm og hånd på puden.

Hold armhulen ren og tør

Du skal sørge for at holde armhulen ren og tør, da der ellers kan opstå svamp.
Lad armen hænge ned langs siden af kroppen. Læn dig lidt til siden, når du skal vaske dig under armene. Du må ikke bevæge skulderen. Du kan eventuelt lægge en lille klud af bomuld i armhulen, så huden holdes ren og tør gennem dagen.

Smid bandagen ud, når du er færdig med at bruge den

Bandagen kan ikke genbruges. Når du er færdig med at bruge den, skal du smide den ud.

Redaktør