Rosen i huden - erysipelas

Rosen, erysipelas, er en infektion i huden, som er udløst af bakterier. Symptomer er pludselig rødme, hævelse, varme og smerte på et afgrænset område.

Hvad er Erysipelas?

Erysipelas, også kaldet Rosen, er en infektion i huden, som er udløst af bakterier.

Infektionen opstår ofte, når huden er skadet på grund af eksem eller et sår. Erysipelas kan også opstå på underben med dårligt blodomløb.

Man er især disponeret for at få Erysipelas, hvis man er overvægtig, har diabetes, dårligt blodomløb eller tidligere har haft Erysipelas.

Hvad er symptomerne?

Symptomer på Erysipelas er pludselig rødme, hævelse, varme og smerte på et afgrænset område. Man kan få feber og blive alment påvirket. Man kan også få kulderystelser, hovedpine, kvalme og opkastninger.

Hvordan foregår behandlingen?

Under indlæggelsen vil du blive behandlet med antibiotika fx Penicillin, der gives som injektion i et drop.

Kompressionsbandage

Hvis du har Erysipelas på benet, er det vigtigt at fjerne hævelsen fra benet for at den Penicillin, du får, kan virke. Derfor får du lagt en kompressionsbandage, som vil dræne væsken, der har samlet sig i området.

Området holdes højt

Det er vigtigt, at du holder det område, hvor der er infektion højt, så længe området er hævet.

Du skal holde benet i ro

De første par dage skal benet holdes i ro, og derfor må du kun gå små korte ture f.eks. til og fra toilettet og dagligstuen.

Du skal være sengeliggende de første 2 til 3 dage, men må gerne sidde oppe, når du skal spise. Når du sidder oppe, skal dit ben ligge på en skammel.

Hvor længe skal du være indlagt?

Du vil blive behandlet med Penicillin i 14–21 dage. Du skal være indlagt, så længe Penicillin gives som injektion i et drop, som ofte vil være i 10 dage. Resten af Penicillin-kuren gives som tabletter.

Når du starter på behandling med tabletter, kan du udskrives.

Hvordan forebygger du ny infektion?

Du kan selv forebygge en ny infektion med Erysipelas. Et hævet ben skal fx. behandles med kompression i mindst 3 måneder, efter du er udskrevet.

Pas på din hud, så du ikke får revner og sår, da de kan være indgangsport for bakterier.

Smør huden med en god creme.

Gå regelmæssigt til en fodterapeut, hvis du har svært ved selv at pleje dine fødder.

Redaktør