Røntgenbehandling

Røntgenbehandling er en effektiv behandling til forskellige hudlidelser. Røntgenbehandling kan ikke mærkes.

Hvad er røngtenbehandling?

Røntgenbehandling er en effektiv behandling til forskellige hudlidelser. Strålerne kommer fra et røntgenrør placeret over hudområdet. Røntgenbehandling kan ikke mærkes.

Selve bestrålingen tager ½-7 minutter, og konsultationen varer ca. 20 min. Antallet af behandlinger samt intervallet mellem de enkelte behandlinger afhænger af diagnosen.

Virkning og bivirkninger

Røntgenbehandling påvirker kun hudcellerne i det område, der bliver bestrålet. Strålerne kommer ikke dybere end 1 centimeter ned i huden. I enkelte tilfælde kan der komme påvirkning af underliggende brusk eller knogle.

Under og den første måned efter behandlingen kan der forekomme rødme, irriteret hud og kløe. I enkelte tilfælde kan der opstå et overfladisk sår. Huden kan være lidt rød, stram og sart overfor stød i flere måneder. Forandringerne mindskes med tiden, men forsvinder ikke altid.

De fleste vil få lette forandringer i hudens farve (pigmentforandringer).

Forholdsregler før behandling

Smør ikke creme/make up på hudområdet samme dag, der skal behandles.

Selve behandlingen

Lægen indtegner det område, der skal bestråles, med en tusch.
Sygeplejersken lægger tynde blyplader rundt om det område, som skal bestråles. Da pladerne er lavet af bly vil de beskytte den raske hud mod
røntgen-strålerne. 

Under behandlingsforløbet

Hudområdet dækkes i nogle tilfælde med plaster i de dage, hvor der gives røntgenbehandling. Plasteret sættes på for at bevare tusch-indtegningen.

Efter behandlingen

Om muligt bevares tusch-tegningen under hele behandlingsforløbet. Der medgives en pen til at vedligeholde tegningen med.

Kontrol

Du vil fortsat blive fulgt i vores ambulatorium.

Beskyt din hud mod sollys

Når du opholder dig udendørs, skal huden beskyttes mod sollys for at mindske risikoen for hudkræft.

Telefonrådgivning efter behandlingen

Har du spørgsmål til pleje og behandling af hudreaktionerne efter røntgenbehandlingen, kan du ringe til sygeplejersken mellem kl. 9.00 og 10.00
på tlf. 3863 5847.

Vigtig viden, hvis du melder afbud til behandling

Hvis du er forhindret i at møde til aftalt tid, bedes du i god tid ringe afbud på tlf. 38 63 58 47. De tider, du har fået til behandlingen, kan kun i særlige situationer ændres. Det kan fx være i forbindelse med akut sygdom som indlæggelse
eller feber.

Hvis det er nødvendigt med ændringer, vil du få den næste ledige tid. Der kan gå op til flere måneder.

Udebliver du

Hvis du udebliver uden at melde afbud, vil dit behandlingsforløb blive afsluttet. Dvs. at du ikke kan få tilbudt behandling uden, at du er blevet genhenvist til afdelingen af din læge. Hvis du kommer for sent til den aftalte mødetid, kan du risikere, at behandlingen aflyses. Du anbefales at tilmelde dig NemSMS, se www.borger.dk.

Redaktør