Psoriasis er ikke kun en hudsygdom

Psoriasis påvirker hele kroppen. Du skal derfor være særlig opmærksom på faktorer, der øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Psoriasis er ikke kun en hudsygdom

Psoriasis er ikke kun en sygdom, der påvirker hud og led. Psoriasis påvirker hele kroppen. Det betyder, at du pga. psoriasis har en let øget risiko for at få hjerte-karsygdomme. Du skal derfor være særlig opmærksom på faktorer, der øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Det er vigtigt, at du forebygger og undgår:

  • Overvægt
  • Sukkersyge
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol i blodet
  • Rygning


Ved at forebygge og undgå disse faktorer vil du kunne mindske risikoen for hjerte-karsygdomme samt forbedre din psoriasis. For at forebygge og undgå de fem faktorer bør du følge anbefalingerne for en sund livsstil:

Pas på overvægt

Overvægt øger risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdomme og kan forværre din psoriasis. Ønsker du at komme ned i vægt, er en sund og fedtfattig kost vigtig. Daglig motion vil også hjælpe dig til at holde vægten.

Spis sundt

Det er vigtigt at spise en varieret, proteinrig kost med fedtstoffer, der primært kommer fra vegetabilske olier og fra fisk. Sund kost hjælper dig til vægttab samt forbedrer dit kolesteroltal og dit blodtryk.

Motion er godt

Det er godt at bevæge dig, når du vil ned i vægt, men motion kan også hjælpe til med at nedsætte et forhøjet blodtryk. Vi anbefaler, at du motionerer mindst ½ time hver dag.

Ryger du?

Den bedste anbefaling, når du ryger, er stop rygning! Det er lettere sagt end gjort, men du kan få hjælp til dette på fx. rygestopkurser. På hjemmesiden www.stoplinien.dk kan du finde rygestopkurser. Du kan også få gratis rådgivning
på tlf. 80313131.

Rygeophør kan have en gavnlig effekt på din psoriasis og vil nedsætte din risiko for hjertekarsygdomme betydeligt.

Gode alkoholvaner

Hvis du skal tabe dig, skal du være opmærksom på, at der er mange kalorier i alkohol. Som led i en sund livsstil gælder de samme råd for dig som for alle andre. Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • Kvinder: Under 7 genstande pr. uge.
  • Mænd: Under 14 genstande pr. uge.

Få undersøgt dine tal

Hvis du har psoriais, bør du mindst en gang om året få undersøgt dit blodtryk, blodsukker og kolesteroltal. Vi anbefaler, at du får undersøgt det hos din egen læge.

Er dit blodtryk, dit blodsukker eller dit kolesteroltal for højt, anbefaler vi, at du går til din egen læge med henblik på kontrol og behandling.

Hvor kan du også få råd og hjælp?

Når du skal ændre på din livsstil dvs. kost, motion, rygning og alkoholvaner, kan du få brug for råd, vejledning og støtte.

Spørg din egen læge eller din kommune for at få hjælp. Du kan også søge viden på Internettet.

Vi vil fx foreslå Hjerteforeningens anbefalinger ved forhøjet kolesteroltal: www.hjerteforeningen.dk => søg: Sådan regulerer du dit kolesteroltal.

Redaktør