Palliativ fysioterapi

Velkomstbrev og information om palliativ fysioterapi.

Palliativ fysioterapi

Der er under dit indlæggelsesforløb mulighed for at modtage palliativ fysioterapi (palliation betyder lindring). Står du overfor de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, søger palliativ fysioterapi at mindske dine smerter, så du forhåbentlig kan føle ro i kroppen.
Fysioterapeuten hjælper dig med behandlingen. Mange af øvelserne kan du også udføre på egen hånd, når du synes du har behov.

Vejrtrækningsøvelser

Dybe og rolige vejrtrækninger stimulerer dit kredsløb. Når du trækker vejret roligt og afslappet med bevægelse af maven, forbedrer du iltningen af dit blod og dermed iltningen af kroppens muskler og organer. En dyb og rolig vejrtrækning afslapper kroppen. Vejrtrækningen er god at bruge, hvis du har problemer med at falde i søvn eller i det hele taget er anspændt.

Bevægeøvelser

Det er vigtigt, at dine led bevæges igennem, da bevægelse nedsætter smerter i leddene. Bevægelserne foregår i et roligt tempo og med størst mulig bevægelse under hensyntagen til dine smerter. Fysioterapeuten og du hjælpes ad med at bevæge leddene igennem.
Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut

Massage

Blid massage kan gives til hele kroppen eller til enkelte områder af kroppen som f.eks. hånd, fod, ansigt og skuldre. Massagen er med til at nedsætte dine smerter, så du bedre kan slappe af.
Ligger du i længere tid uden at bevæge dig, kan du miste fornemmelsen af din krop. Massage i form af faste tryk på hele kroppen kan hjælpe dig med igen at mærke kroppen.

Kredsløbsøvelser

Når du ligger stille i din seng, løber blodet langsomt rundt i din krop. Dyb og rolig vejrtrækning stimulerer dit kredsløb, så blodet løber hurtigere tilbage til hjertet. Lette pumpeøvelser for balle-, lår- og lægmuskler understøtter den rolige vejrtrækning og hjælper med, at pumpe blodet tilbage til hjertet.

Lejring

Uanset om du sidder i en stol eller ligger i sengen, er det vigtigt, at du hviler godt. Kroppen skal hvile på så store områder som muligt for at undgå tryksår. Der findes trykaflastende puder og madrasser, som kan give både støtte og hvile til din krop. Fysioterapeuten, sygeplejen og du vil arbejde sammen for at finde den bedste løsning.

Redaktør