Nedgroet negl - operation

Denne pjece er til dig, der har en nedgroet negl og som i den forbindelse skal i kirurgisk behandling. Her kan du læse mere om operationen og de forholdsregler du skal tage i den forbindelse.

Nedgroet negl

Nedgroede negle på tæerne er en lidelse, hvor neglen trykkes ned i neglevoldene.  Brug af uhensigtsmæssidt fodtøj kan være åsag. Det giver ofte betændelse og kan være  smertefuldt. Man kan i mange tilfælde forbygge det ved at klippe neglen lige over og ikke ned i siderne.

Fodterapeut kan sætte en lille bøjle på neglen og derved løfte siderne op. Hvis dette ikke lykkes, kan det blive nødvendigt med en operation, hvor neglen gøres smallere.

På operationsdagen

Du møder i afdelingen om morgenen og kommer hjem samme eftermiddag.

  • Vaske dine fødder om morgen med vand og sæbe, f.eks. i forbindelse med brusebad  
  • Fjern neglelak
  • Tag sandaler eller andre rummelige sko med til efter operationen - der skal være plads til en forbinding
  • Du må gerne have en pårørende med
  • Fordi du er lokalbedøvet i tåen, anbefaler vi, at du ikke selv kører hjem efter operationen.

Lokalbedøvelse

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Den lokalbedøvende medicin bliver sprøjtet ind på hver side af tåen, og det kan kortvarigt gøre ondt. Efter få minutter bliver tåen smertefri, men følesansen bevares.

Operationen

Ved operationen fjernes en del af neglevolden, neglelejet og neglevolden ved at skære en kile ned i siden af neglen, som derved gøres smallere.

I forbindelse med operationen kan de små følenerver i huden påvirkes, så der efter operationen forbigående kan opleves føleforstyrrelse på tåen. Såret skal efterfølgende selv lukke sig. Det tager nogle uger.

Efterbehandling

For at undgå blødning og smerter. skal du på operationsdagen have foden opad og gå så lidt som muligt, De første par dage efter operationen skal du generelt tage den med ro. Når du sidder eller ligger er det en god ide at have foden højt.

Forbindingen

De første to dage skal du undgå at forbindingen bliver våd. I så fald skal den skiftes. 

Anvend den skumforbinding du har fået med hjem. Du må tage forbindingen af efter 2 dage og skylle såret f.eks. i forbindelse med brusebad. Hvis forbindingen hænger i såret skal du bare bruge mere vand. Bagefter kan du lægge en ny skumbandage på tåen.

Smerter

De første 2-3 dage efter operationen kan være smertefulde, hvorfor det er en fordel at holde foden højt. Til smertebehandling anbefales vi at du har smertestillende håndkøbsmedicin f.eks. Pamol, Pinex eller Panodil ( = Paracetamol) til rådighed. Har du smerter kan du tage 1 g. Paracetamol højst 4 gange dagligt.

Komplikationer

Der er sjældent komplikationer til operationen. Infektion kan ikke helt udelukkes. Man bør her være opmærksom på symptomerne på infektion:

  • rødme
  • hævelse
  • varme
  • smerter
  • feber. 

Hvis du synes der er tegn på infektion, kan du kontakte vores ambulatorium eller vagtlæge.

Det vurderes i hver enkelt tilfælde om der er behov for antibiotisk behandling i nogle dage efter behandlingen. Der vil så blive lagt en recept på serveren.

Ambulant kontrol

Du får en tid til ambulant kontrol ca. 6 uger efter operationen.

Redaktør