Laserbehandling af kondylomer

I denne pjece finder du informationer om kondylomer, og hvordan disse kan fjernes med laser.

Hvad er kondylomer?

Kondylomer - også kaldet kønsvorter - er en kønssygdom, der skyldes infektion med et virus, der hedder Human Papilloma Virus (HPV). HPV smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt.

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene og endetarmen. Hos kvinder sidder de ofte ved skedeindgangen og på kønslæberne. Hos manden sidder de ofte på forhuden, men kan også ses andre steder på penis. Hos både kvinder og mænd kan der sidde kondylomer ved endetarmsåbningen.

Hvor udbredt er kondylomer?

Kondylomer er en af de mest almindelige kønssygdomme. Ca. 1-2% af alle seksuelt aktive unge har kondylomer. Man regner dog med, at ca. 10 gange så mange er smittet med HPV.

Hvordan smitter HPV?

HPV og kondylomer smitter ved ubeskyttet sex. Det er ikke sikkert, du får kondylomer, selvom du er smittet med HPV. Hvis du får kondylomer, kan der gå fra uger til måneder, før de bliver synlige. Derfor er det vanskeligt at vide, om du er smittet, og hvornår du er smittet.

Når du én gang er smittet, kan der være risiko for, at du med mellemrum vil få kondylomer resten af livet. Mange oplever dog kun et enkelt tilfælde af kondylomer, hvis det er lykkedes immunforsvaret at bekæmpe virus i kroppen.

Hvad er CO2-laserbehandling?

Ved CO2-laserbehandling rettes en tynd lysstråle mod huden, der omdannes til varme på et meget lokaliseret område. Varmen beskadiger vævet. En behandling varer ca. 30 minutter. Det kan være nødvendigt med flere behandlinger.

Før du møder til behandling

Da laserbehandling er smertefuld, er lokalbedøvelse nødvendig. For at mindske det ubehag, der er ved anlæggelse af lokalbedøvelse, anbefales du at bedøve hudområdet, før du møder.

Du skal smøre hudområdet med en særlig creme (EMLA), som du kan købe i håndkøb på apoteket. Smør et tykt lag på hudområdet en time før behandlingen. Cremen skal dækkes med fx husholdningsfilm eller et kondom. Når du møder, fjernes husholdningsfilmen / kondomet umiddelbart før lægen anlægger en lokalbedøvelse.

Hvis du har kondylomer i og omkring endetarmsåbningen og er nervøs for behandlingen, kan du få noget beroligende medicin. Medicinen udleveres i ambulatoriet en time før behandlingen.

Under behandling

Umiddelbart før laserbehandlingen får du en indsprøjtning med et bedøvende middel i det område, der skal behandles. Bedøvelsen svinder efter 2-3 timer. Under og efter behandlingen kan der komme blødning.

Efter behandlingen

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke køre bil eller cykle resten af dagen. Hvis kondylomerne er placeret ved endetarmen, skal du ikke cykle hjem.

Hvis det er et større område, du skal have behandlet, anbefales du ikke at have vigtige aftaler resten af dagen.

For at fremme sårhelingen bør du undgå fysiske anstrengelser, og du bør ikke gå i svømmehal indtil sårene er helet.

Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med flere behandlinger.

Efter laserbehandlingen anbefales det at du kommer til kontrol i Klinik for kønssygdomme. Aftalen laves med personalet.

Mulige bivirkninger ved behandlingen

Behandlingen medfører overfladiske sår, som heler i løbet af to uger. Sårene kan efterlade ar. Hvis der kommer infektion i området, er risikoen for synlige ar større. Symptomer på infektion er:

  • rødme udenfor det behandlede område
  • gul eller uklar væske
  • hævelse
  • smerte
  • varme
  • evt. feber

Hvis huden viser tegn på infektion, skal du kontakte egen læge.

Hygiejne

Hold huden ren og tør. Vask huden dagligt og dup den tør.

Hvis du er behandlet ved endetarmsåbningen vaskes eller bruses området efter toiletbesøg til sårene er helet.

Smerter

Smerter kan lindres ved at indtage smertestillende håndkøbsmedicin og / eller påsmøre en lokalbedøvende gel. Begge præparater kan købes på apoteket. 

Toiletbesøg

Hvis du er behandlet i eller ved endetarmsåbningen, kan du i de første dage efter behandlingen få gener, når du skal have afføring. Det forebygges bedst ved at tilstræbe lind afføring. Drik derfor rigeligt og spis evt. et mildt afføringsmiddel, som kan købes i håndkøb på apoteket.

Dine partnere bør blive undersøgt?

Vi anbefaler, at du informerer din nuværende partner/partnere om risikoen for at de kan være smittet med kondylomer. Ved tegn på kondylomer, bør de lade sig undersøge. Vi anbefaler at bruge beskyttelse 2-3 måneder efter endt behandling for at mindske rsmitterisiko.

Barbering omkring kønsdelene frarådes for at hindre evt. smitte til andre områder af huden. Du kan i stedet anvende hårfjerningsmiddel.

Hvis du ryger, så anbefaler vi rygestop, da det kan medvirke til at fremme din behandling af kondylomer.

Hvis du melder afbud eller udebliver uden afbud

De tider, du har fået til behandlingen, kan kun i særlige situationer ændres. Det kan fx være i forbindelse med akut sygdom som indlæggelse eller feber.

Hvis det er nødvendigt med ændringer, vil du få den næste ledige tid. Der kan gå op til flere måneder.

Hvis du udebliver uden at melde afbud, vil dit behandlingsforløb blive afsluttet. Dvs. at du ikke kan få tilbudt behandling uden, at du er blevet genhenvist til afdelingen af din læge. Du anbefales at tilmelde dig NemSMS, se www.borger.dk.

Redaktør