Kikkertoperation i ankelled (ankel artroskopi)

I denne pjece kan du læse om kikkertoperation i ankelledet, samt hvad du kan forvente af behandlingen.

Der kan være mange årsager til smerter i leddet, og det vil være din kirurg der bedst kan vejlede dig i dit tilfælde. 

Ved en kikkertoperation i anklen kan man vurdere ledbånd, ledkapsel og brusk. I mange tilfælde er det muligt at reparere skaderne ved operationen.

Bedøvelse

Alt efter hvilket indgreb der er planlagt, kan der være forskel på om man vælger fuld bedøvelse eller en kombination af blokade og smertestillende/beroligende medicin.

Vores narkoselæger vurderer hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig under hensyntagen til hvad du skal have opereret.

Hvis du er sund og rask taler du først med narkoselægen på selve operationsdagen, for de har allerede læst din journal og lagt en plan.

Operationen

Operationen foregår gennem 2 - 3 små huller i huden omkring anklen, hvor kikkerten og instrumenterne føres ind i ankelleddet. Samtidig skylles der vand igennem leddet. Kirurgen kan på den måde undersøge anklen og samtidig reparere eventuelle skader i ankelleddet, rense op og fjerne løse dele af knogle eller brusk (mus) i anklen.

Her er beskrevet nogle af de skader, hvor man typisk foretager en kikkertoperation:

Følger efter en forstuvning af anklen

Beskadigelse af ledbånd og brusk i anklen sker typisk i forbindelse med sportsudøvelse, eller ved ekstreme fysiske belastninger af ankelleddet under arbejde. Oftest opstår skaden ved, at man vrider om på anklen.

Omfanget af skader på ledbånd og brusk varierer, og langt fra alle kræver operation. Ledbåndene er oftest forstrakt i større eller mindre omfang. De kræver sjældent operation, og de fleste patienter kommer sig ved genoptræning. En alvorlig forstuvning kan være op til et år eller mere om at falde til ro.

Mus i anklen

Hvis der er slået et stykke brusk eller knogle løs inde i leddet (mus), kan det ligge og smutte rundt og låse leddet fast. Sker dette, er der en god idé at blive opereret. 

Slidgigt i anklen

Hvis der er tale om mere udbredte bruskskader (slidgigt), og slimhinden i ankelleddet er blevet irriteret, kan det i nogle tilfælde være en god idé at foretage en kikkertoperation og rense op i leddet, men det afhænger af symptomer og røntgenbilledet.

Er der slidskader på en større del af anklens ledflade, kan dette ikke afhjælpes med en kikkertoperation.

Risici ved kikkertoperation

I sjældne tilfælde kan der opstå blødning i leddet. Dette kan i de fleste tilfælde forebygges ved at holde foden højt over knæhøjde og evt. bruge nedkøling af foden. Især er det vigtigt med disse forholdsregler de første dage efter operationen. 

Derudover er der en lille risiko for at beskadige en hudnerve, hvilket kan give føleforstyrrelser ud på fodryggen. I de fleste tilfælde svinder det med tiden. Der er desuden en lille risiko for betændelse i leddet, og der vil derfor blive givet forebyggende antibiotika i forbindelse med operationen. 

Få procent udvikler en blodprop i venerne i det opererede ben. Det giver hævelse af benet og eventuelt let feber og smerte. Afhængig af hvor blodproppen sidder behandles man evt. med blodfortyndende medicin

Bandage

I de fleste tilfælde får du en støvle på efter operationen og din kirurg lægger en plan for hvor længe du skal have den på og hvor meget du må støtte på foden. 

De første dage efter operationen bør man holde sig i ro og kun støtte let på foden. Hvis der opereres på brusken på anklens rulleben vil det være nødvendigt med en periode hvor du ikke må støtte fuldt på foden, vanligivs 5-6 uger.

Du får din operationsbeskrivelse med hjem efter operationen, så du ved hvilken plan du skal følge.

Du får også krykkestokke og smertestillende med.

Læs venligst også vores generelle (praktiske) informationer om bandage, hævelse og komplikationer.

Du har talt med:

☐ Overlæge Kenneth Obionu

☐ Overlæge Yvette A. Cramer

☐ Afdelingslæge Naja Bjørslev

Redaktør