Hudprøve, vævsprøve, hudbiopsi

En hudbiopsi er en vævsprøve fra huden, som skal bruges i forbindelse med at bestemme en diagnose. I denne pjece kan du læse om forløbet og hvilke ting, du skal være særligt opmærksom på.

Hvad er en hudbiopsi?

En hudbiopsi er en vævsprøve fra huden, som tages med en lille rund kniv. Formålet med prøven er at stille en diagnose.

Hvordan foregår biopsien?

Du bliver lokalbedøvet i området, hvor vævsprøven skal tages fra. Det kan føles som en kortvarig sviende smerte i huden. Herefter tages et stykke hud med en lille kniv, som er ca. 4 mm bred.

Hvis det bløder efter at vævsprøven er taget, kan der være behov for at hullet syes med en tråd. Når prøven er taget, får du plaster på, som beskytter mod at der trænger urenheder ind. Vævsprøven sendes til undersøgelse.

Efter vævsprøven

Du anbefales at tage plasteret af  1- 2 dage efter, at prøven er taget. Det er en god ide at gøre det i forbindelse med et bad, hvor plasteret er vådt og derfor slipper såret lettere.

Derefter behøver du kun plaster hvis såret væsker, hvis det skal beskyttes mod snavset arbejde og/eller sidder på udsatte steder.  

Hvis huden er syet, skal plasteret sidde indtil trådene er fjernet.

Trådene fjernes efter 5 - 14 dage. Dette afhænger af hvor på kroppen, der er syet. Trådene fjernes i Hudambulatoriet eller hos din praktiserende læge.

Hvis prøven er taget fra et hudområde med meget træk, bør du undgå fysisk træning o.l. for at undgå at trådene springer op. Svømmehal og badekar skal undgås indtil såret er helet.

Såret heler indenfor 2 - 4 uger.

Huden omkring såret kan være tør og kløende. Vi anbefaler, at du smører med fugtighedscreme.

Hvilke bivirkninger kan forekomme?

Du kan forvente, at der kan komme et lille ar eller pigmentændring, efter såret er helet.

Risikoen for et mindre pænt ar er størst, hvis der kommer infektion i området, eller det udsættes for sollys eller solarium.

Infektion

Hvis huden viser tegn på infektion, skal du kontakte Hudafdelingen eller din egen praktiserende læge. Symptomer på infektion er rødme, hævelse, smerter, varme, gul eller uklar væske og evt. feber.

Ingen sol eller solarium efter behandlingen

For at undgå, at arret bliver mørkt og pigmenteret anbefales du at undgå sollys i et år efter vævsprøven.

Du bør beskytte arret mod sol med solcreme med en faktor 50 eller dække det med plaster eller tøj. Huden bør bekyttes mod sol hver eneste dag fra marts til oktober for at få det pæneste ar.

Svar på vævsprøven

Du kan forvente at få svar på prøven inden for 2 - 4 uger. Svaret får du enten ved opringning fra lægen eller ved din næste kontrol i klinikken.

Redaktør