Fod- & Ankelkirurgiske operationer, generel patientinformation

Denne pjece er til dig, der skal have foretaget en fod- eller ankelkirurgisk operation. Her kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Før operationen

Vi anbefaler, at du har vasket fødderne grundigt med sæbevand og undladt at smøre creme på. Neglelak skal være fjernet og der må ikke være sår på fødderne. Hvis det sker, skal du hurtigst muligt give os besked, da det kan betyde, at operationen må udsættes.

Stort set alle fod- og ankeloperationer foretages som sammedags-kirurgi (ambulant), dvs. at du møder ind på afdeling M50, opereres og udskrives samme dag.

Fasteregler

Med mindre der er aftalt operation i lokalbedøvelse, skal du på operationsdagen være fastende.  Det vil sige, at du ikke har spist eller drukket andet end vand/tynd saft i 6 timer. Du må drikke vand indtil 2 timer før. Hvis fastereglerne ikke er overholdt, bliver operationen aflyst.

Bedøvelse

Alt efter hvilket indgreb der er planlagt, kan der være forskel på, om man vælger fuld bedøvelse eller en kombination af blokade og smertestillende/beroligende medicin. Vores narkoselæger vurderer, hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig under hensyntagen til, hvad du skal have opereret.

Hvis du er sund og rask, taler du først med narkoselægen på selve operationsdagen, for de har allerede læst din journal og lagt en plan.

Efter operationen

Afhængig af hvor frisk du er, kommer du på opvågningsafsnittet eller bliver kørt direkte til afdelingen. Man vil nogle gange være smertefri i flere timer på grund af bedøvelsen, men hvis der er brug for det, får man supplerende smertestillende.

Du får information om, hvordan operationen er gået og hvad planen er, inden du udskrives. Man udskrives oftest samme dag og skal selv sørge for hjemtransport.

Bandage

I de fleste tilfælde får du en speciel sko eller støvle på efter operationen og din kirurg lægger en plan for, hvor længe du skal have den på og hvor meget du må støtte på foden. Du får din operationsbeskrivelse med hjem efter operationen.

Forbindingen skal holdes tør og ren, og der er lagt en plan for, hvornår du skal have fjernet tråde, og hvornår forbindingen eventuelt må skiftes til plaster. I nogle tilfælde er det hos egen læge, andre gange i ambulatoriet. Det fremgår af din plan.

Det er vigtigt, at bandagen ligger rigtigt. Den må ikke stramme. Hvis du har gener fra din bandage eller forbinding eller hvis det siver igennem, kan du ringe til ambulatoriet i dagtiden og ellers M50

Hævelse

Det er, selv efter de mindre fodoperationer, almindeligt, at der er hævelsestendens, stivhed og smerter, som kan vare længe efter bandagen er fjernet. Det er ikke ualmindeligt, at der kan gå 6-12 måneder eller mere.

Du kan selv forebygge hævelse og udviklingen af en eventuel blodprop ved at holde foden højt de første dage efter operationen og hæve fodenden i sengen. Desuden vippe i ankelleddet og lave venepumpeøvelser hvis bandagen - og operationsplanen - tillader det. Ellers kan man skiftevis spænde og slappe af i lægmusklen.

Forvent ekstra hævelse, når bandagen fjernes og ved stigende aktivitetsniveau.

Smerter

Der bliver sendt recepter elektronisk til apoteket og du får medicin med hjem til det første døgn.

Hvis du efter en periode uden nævneværdige smerter, pludselig får mere ondt under en bandage eller forbinding, bør du kontakte ambulatoriet eller opsøge læge, for at få set på, om alt er som det skal være.

Genoptræning

Efter fjernelse af bandagen, typisk i ambulatoriet, vurderes det, om du har brug for fysioterapi og hvordan du kan genoptræne.

Genoptage arbejde

Det afhænger af, hvilken operation du har fået foretaget og din kirurg kan vejlede dig.

Bilkørsel

Du må først køre bil, når du kan have en almindelig sko på og kan betjene pedaler i en nødsituation.

Tobak

Rygning øger risikoen for komplikationer og vi anbefaler derfor på det kraftigste, at du IKKE ryger mindst 3 uger før din operation og 6 uger efter.

Er der problemer?

Ring på hverdage tidligt ind til ambulatoriet i dagtid og få gode råd eller aftal kontrol på dagen - tlf. 38 63 5116. Udenfor dagtid (efter kl. 14.00) ringes til sygeplejerskerne i afsnit M50 på tlf. 38 63 51 51 eller 38 63 50 57 for gode råd eller eventuelt en aftale om at komme ind til kontrol.

Bor du langt væk, så kontakt egen læge eller vagtlæge/1813 for rådgivning eller tilsyn. I weekenden og nattetimer er det også vagtlæge/1813 du skal kontakte.

Du har talt med 

☐ Overlæge Kenneth Obionu
☐ Overlæge Yvette A. Cramer
☐ Afdelingslæge Naja Bjørslev
☐ Afdelingslæge Karl Tobias Haak

Redaktør