1.
Hvor mange danskere får en overbelastningsskade pr. år?
Vis/skjul svar
350.000-400.000. I alt dyrker 1.5 mio. danskere regelmæssig idræt og ca. halvdelen af dem får årligt en idrætsskade – det svarer til 750.000. Halvdelen af skaderne er overbelastningsskader.
2.
Hvad sker der, når en sene bliver revet over?
Vis/skjul svar
Man hører ofte et smæld og man kan ikke fortsætte sin aktivitet. Senens fibriller går i stykker forskellige steder og det ligner spagetti-strimler, som kan samles igen enten ved sammensyning eller ved at senen gror sammen igen, når foden bliver holdt i ro i en skinne.
3.
Hvad er en fibril?
Vis/skjul svar
Det er den mindste byggesten i en sene. Den består af molekylet kollagen, som danner 3 kæder, der er snoet om hinanden. Fibriller er så små, at de kræver elektron mikroskopi for at kunne ses og er kun 50-80 nano-meter tykke.
4.
Hvordan træner man bedst en sene?
Vis/skjul svar
Når man belaster en sene, sætter man gang i kemiske processer, som gør senen stærkere. Det ser ud til, at senen blot behøver at blive trænet hver anden eller tredje dag for at holde gang i dette. Træning hver dag kan altså let føre til overbelastning.
5.
Er alle sener ens i bevægelighed?
Vis/skjul svar
Nej, nogle sener er ”holde sener” der er ret stive og er ment til hurtig kraftoverførsel som eksempelvis knæ-skals senen, mens andre er elastiske og kan oplagre stor energi, som kan bruges ved afsæt. Achillessenen er et eksempel på det sidste.
6.
Kan man lave kunstige sener?
Vis/skjul svar
Ja det kan man godt - også fra menneske sene-celler. Man kan lave sene stykker der ligner rigtige sener, men som ikke har helt den styrke de rigtige har og ikke holder mere end nogle uger. Så der går lidt tid, før vi har sener som kan laves kunstigt og sættes permanent ind i mennesker med seneproblemer.