Ikonisk tunnelsystem udbygges

​Det over 100 år gamle tunnelsystem under Bispebjerg Hospital bliver nu forlænget. En ny strækning, som består af speciallavede bokselementer, skal skabe forbindelse til den nye Laboratorie- og Logistikbygning.
Vent...

13 tons, eller mere end vægten af to hanelefanter tilsammen. Så meget vejer de store firkantede betonrammer, der hejses ned i jorden og sættes sammen som legoklodser i det nordvestlige hjørne af Bispebjerg Hospital. Når arbejdet er færdigt, danner de en ny underjordisk strækning og kobler dermed den nye Laboratorie- og Logistikbygning sammen med resten af hospitalets tunnelsystem.

”Vi har valgt at bygge tunnelstrækningen med bokselementer, blandt andet fordi montagen er hurtigere. Når vi bygger klos op ad et hospital, som skal være fuldt fungerende samtidig med, at vi bygger, har det betydning, at vi kan minimere vores tilstedeværelse on-site,” siger Ronan O’ Reilly, seniorprojektleder hos Nyt Hospital Bispebjerg.

Elementmontage ad tre omgange

Entreprenør på projektet er Zacho Lind, som også står for renoveringen af det eksisterende tunnelsystem. Tunnelelementerne er specialfremstillet i Tyskland, så de passer til behovet på Bispebjerg Hospital. Der skal bruges 36 elementer i alt, som monteres ad tre omgange.

Den nye tunnelstrækning på cirka 70 meter skal skabe forbindelse mellem hospitalet og den nye Laboratorie- og Logistikbygning, som tages i brug senere på året. I fremtiden vil alle varer til hospitalet blive leveret til Laboratorie- og Logistikbygningen. Fra lageret i bygningens kælder vil kitler, kaffe, håndsprit, toiletpapir og meget andet blive fordelt ud til resten af hospitalet via tunnelsystemet og den nye strækning.

Sådan så det ud, da tunnelsystemet under Bispebjerg Hospital blev bygget i starten af 1900-tallet. I dag bruges en anden teknik, når de mange underjordiske kilometer skal forlænges. Foto: Københavns Museum.