Otte kunstnere kæmper om at udsmykke Ny Psykiatri Bispebjerg

Skal kunst til psykiatrien være spraglet eller neddæmpet? Abstrakt eller realistisk? Otte kunstnere arbejder lige nu på hver deres forslag til udsmykning af Ny Psykiatri Bispebjerg.
”En utroligt spændende, men også svær opgave,” siger en af de kunstnere, der deltager i konkurrencen.
Kunstner Elisabeth Toubro deltager i konkurrencen om at skabe kunst til Ny Psykiatri Bispebjerg

"Moderne kunst skal ofte vække nysgerrighed og få folk til at se verden på en ny måde. Men det er ikke sikkert, at den skal det i psykiatrien," siger kunstner Elisabeth Toubro. Foto: Byggeriets Billedbank.

Konkurrencen om at skabe kunst til Ny Psykiatri Bispebjerg er netop skudt i gang. Otte indbudte kunstnere skal i de næste to-en-halv måned arbejde på et forslag til det værk, som de mener, skal pryde det indvendige af bygningerne.

"Moderne kunst skal ofte vække nysgerrighed og få folk til at se verden på en ny måde. Men det er ikke sikkert, at den skal det i psykiatrien," siger Elisabeth Toubro, der er én af de otte kunstnere.

"Psykiatrien er en anden målgruppe end den, jeg er vant til at arbejde med. Det er et mere følsomt område, og det bliver udfordrende at ramme en fællesnævner. For eksempel er der stor forskel på patienterne; Om de har en depression, skizofreni eller noget tredje. Det er en utroligt spændende, men også svær opgave," siger Elisabeth Toubro.

Kunstens betydning for patienter

Ny Psykiatri Bispebjerg bliver opdelt i tre bygninger med fire sengeafsnit i hver. I konkurrencen kan der udpeges tre vindere, der får til opgave at udsmykke hver sin bygning, så alle får en unik kunstnerisk identitet. Alternativt kan bedømmelseskomitéen udvælge én kunstner, der skal udsmykke alle tre bygninger.

"Vi ved fra forskningen, at kunst har stor betydning for patienters velbefindende og helbredelse. Dog er der nogle forholdsregler, der skal tages, når det gælder psykiatrien," fortæller Jais Elvekjær, der er projektleder hos Region Hovedstadens Psykiatri og rådgiver for bedømmelseskomitéen.

Kunstkonkurrencen blev i januar indledt med en rundvisning på Bispebjerg Hospital og introduktion til blandt andet den eksisterende kunst på stedet. Her er det skulpturen "Den humane sygepleje" af Jens Bregnø. Foto: Byggeriets Billedbank.

”Kunsten må ikke have en negativ indvirkning på patienterne. Men meningerne om, hvad der er negativt og positivt, er delte. Nogle synes for eksempel, at man skal holde sig fra mange farver for at undgå for mange stimuli, mens andre mener, at farver er med til at skabe et rart miljø,” siger Jais Elvekjær.

Må ikke provokere

Det er endnu tidligt i konkurrenceforløbet, men Elisabeth Toubro har en ide om, hvad hun går efter:

"Jeg forestiller mig kunst, der virker godt på sindet. Noget, der virker beroligende og tryghedsskabende og er med til at skabe et sted, hvor man føler sig godt tilpas. Den skal i hvert fald ikke provokere," siger hun.

Kunstnerne skal aflevere deres forslag senest den 19. april. Konkurrencen udskrives allerede nu, så vinderne får mulighed for at etablere et samarbejde med arkitekter og landskabsarkitekter, inden første fase af byggeriet går i gang i 2019.

Bedømmelseskomitéen offentliggør sin beslutning den 3. maj 2017.

"Vi ved fra forskningen, at kunst har stor betydning for patienters velbefindende og helbredelse," fortæller Jais Elvekjær, projektleder hos Region Hovedstaden og rådgiver for bedømmelseskomitéen. Foto: Byggeriets Billedbank.