Lyset er med til at helbrede i Ny Psykiatri Bispebjerg

​Døgnrytmelys skal hjælpe patienter i Ny Psykiatri Bispebjerg til at sove bedre som en del af behandlingen. Men også medarbejdere får gavn af det dynamiske lys.
Døgnrytmelys på Psykiatrisk Center Ballerup

​Når Ny Psykiatri Bispebjerg står klar i 2021 for første etape og ultimo 2022 for anden etape, vil alle sengeafsnit og patientstuer være udstyret med døgnrytmelys, der skifter automatisk i løbet af dagen. Billedet her er fra Psykiatrisk Center Ballerup, som har haft døgnrytmelys i cirka et år. Foto: Region Hovedstadens Psykiatri.

​Man opdager det næsten ikke. Men det virker! Dynamisk døgnrytmelys hedder det og skal, som navnet antyder, hjælpe patienter i Ny Psykiatri Bispebjerg til en sund døgnrytme. Når Ny Psykiatri Bispebjerg står klar ultimo 2022, vil alle sengeafsnit og patientstuer være udstyret med det særlige lys, der skifter automatisk i løbet af dagen.

Om morgenen vågner patienterne til et varmt lys, der i løbet af de kommende timer skifter til et mere og mere blåligt, køligt lys, samtidigt med at det stiger i intensivitet. Cirka kl. 11 om formiddagen er den blålige farve og intensiviteten på sit højeste. Herefter bliver lyset langsomt mere og mere varmt igen, og intensiviteten falder.

”Vi arbejder med døgnrytmelyset som en del af den helende arkitektur,” fortæller Jais Elvekjær, projektleder i Ny Psykiatri Bispebjerg.

”Mennesker med en psykisk lidelse kan have en tendens til at holde sig meget indendørs. De får derfor ikke den lyspåvirkning, der medvirker til at producere hormoner, der hjælper kroppen til henholdsvis at vågne og falde i søvn. De fleste ved, hvordan vi fungerer, når vi ikke har sovet om natten. For en patient på en psykiatrisk afdeling er søvn og en sund døgnrytme et vigtigt element i behandlingen, og dét skal lyset være med til at fremme,” fortæller han.

Naturlig træthed og færre vågne om natten

I cirka et år har Psykiatrisk Center Ballerup haft døgnrytmelys på patientstuer, kontorer og i fællesarealerne. Ifølge afdelingssygeplejerske Anja Juul Andersen har det gjort en forskel.

”Jeg oplever, at der i højere grad er en naturlig træthed om aftenen og færre vågne om natten. I løbet af dagen stimulerer lyset, så folk er mere friske, vågne og aktive. Det gælder både for patienter og personale,” fortæller hun.

”Jeg oplever, at der i højere grad er en naturlig træthed om aftenen og færre vågne om natten,” siger afdelingssygeplejerske Anja Juul Andersen, som har cirka et års erfaring med døgnrytmelyset i Psykiatrisk Center Ballerup.

Dørgnrytmelyset skal dog ses i samspil med flere faktorer, påpeger hun. Blandt andet har det forholdsvis nybyggede psykiatriske center fået en sportshal, der opfordrer til mere aktivitet, hvilket også er med til at fremme en sund døgnrytme.

Gavner natarbejdere

Døgnrytmelyset er indstillet til at skifte automatisk i løbet af dagen. På Psykiatrisk Center Ballerup betyder det, at lyset langsomt bliver mere og mere blåligt fra cirka kl. 7.15 om morgenen, hvilket især gør en forskel om vinteren, hvor solen står sent op og går tidligt ned.

Personalet vil dog altid kunne regulere lyset, hvis der opstår en akut situation, hvor eksempelvis en højere intensitet er nødvendig.

Region Hovedstaden var den første til at indføre døgnrytmelys i psykiatrien for en håndfuld år siden, fortæller Jais Elvekjær:

”Udover at gøre lyset til yderligere et værktøj i patientbehandlingen erfarer vi, at det også kan have en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet. Medarbejdere, der har været på natarbejde, sover bedre, når de kommer hjem, fordi de har fået den rette belysning. Vi glæder os derfor til at kunne tilbyde både patienter og personale døgnrytmelys i Ny Psykiatri Bispebjerg."