Hospitalets grønne åndehul fylder et år

​Efter et år med den sociale dyrkningshave på Bispebjerg Hospital er der ingen tvivl. Projektet er en succes. Haven benyttes flittigt af både hospitalets personale, lokale borgere og indlagte patienter til at give et grønt afbræk og plads til heling i smukke omgivelser.

Den sociale dyrkningshave summer af livlig aktivitet. Foto: Byggeriets Billedbank

​Flittige hænder plukker smukke georginer og binder dem til buketter, der gives bort. Kaffen er varm, og både strikketøjet og snakketøjet bliver smurt, når frivillige strikker små grønne lapper til tæpper, der skal holde havens besøgende varme til vinter. Den sociale dyrkningshave har ligget lunt i "smørhullet" i parken på Bispebjerg Hospital i et års tid, og haven summer af livlig aktivitet.

Smukke buketter fra haven bliver foræret til patienter fra både hospital og psykiatri. Foto: Byggeriets Billedbank.

Ud over de faste gartnere og deres hold af frivillige hjælpere, er brugerne alt lige fra portøren, der spiser sin madpakke i haven, til sygeplejersken, der luger ukrudt efter arbejdstid, og naturligvis indlagte patienter og pårørende, der har brug for et afbræk fra sygdommen. Vi har spurgt nogle af dem om, hvad haven betyder for dem:

At få øje på det smukke i livet

Mette Skovshoved, initiativtager og social gartner i den sociale dyrkningshave

"Jeg er SÅ taknemmelig for at vi har fået lov at skabe rammerne for dette grønne åndehul. Og så ovenikøbet i landets smukkeste hospitalshave.  Udover, at det gavner mig selv at arbejde i haven, er det opbyggeligt at opleve, hvordan andre nyder godt af vores lille sted. Hver uge kommer der fx flere grupper af unge, der plukker buketter til deres afdelinger. Jeg siger altid til dem, at de skal plukke dem, de synes bedst om. Så går de rundt og finder de allerflotteste blomster, og på den måde kan vi måske hjælpe dem med at få øje på det smukke i livet."

En grøn opmuntring på hospitalet

Stine Jensen og Jakob Lemke, pårørende og patient. Foto: Byggeriets Billedbank

Jakob: "Jeg er indlagt efter et motorcykeluheld, og det er dejligt, at der er så mange grønne områder at kigge på. Min kæreste er gravid, så hun har god tid til at komme på besøg og gå en tur sammen med mig. Så faldt vi bare over den her have, og det virker som et dejligt lille åndehul."

Stine: "Det er en meget fin lille have med blomster og grønt. Hospitaler er jo ikke så opmuntrende, så det er dejligt, at der er lidt at kigge på."

Det er meningsfuldt at holde haven smuk

Heidi Jensen, i 3 måneders praktik som gartner i den sociale dyrkningshave

"Jeg bliver simpelthen bare glad af at være her. Jeg føler, at jeg er en del af en større sammenhæng. Det er meget meningsfuldt arbejde at holde haven så smuk, at folk synes, her er rart at komme. I det daglige snakker jeg meget med folk, der kommer forbi. Jeg fortæller lidt om haven, men lytter også til folks egne historier. Det føles rart at være det øre, der måske gør det lidt nemmere at komme igennem en svær tid."

Meditation og fællesskab i naturen

Line Margrethe Jørgensen (i midten), psykolog, Center for Rusmiddelbehandling København, laver meditationsøvelser med en terapigruppe i haven hver mandag. Foto: Byggeriets Billedbank

"Når vi kommer herud i det grønne, kræver det ikke så meget af hjernen, så den kan få lov at restituere. Det sænker simpelthen stressniveauet. Det er ikke noget hokuspokus, vi laver. Det er nogle helt lavpraktiske afslapningsøvelser, og så handler det om fællesskab, nærvær og et par gode timer udendørs. Det er kæmpestort at have sådan en legeplads, hvor man kan få lov at bruge naturen i byen. Her er smukt, hyggeligt og nydelsesfuldt."