Rum til at dele viden i Ny Psykiatri Bispebjerg

​Når Psykiatrisk Center København bliver samlet i Ny Psykiatri Bispebjerg, betyder det helt nye rammer for at dele viden og uddanne de næste generationer af medarbejdere i psykiatrien. Psykiatrisk Center København har hvert år over 500 uddannelsessøgende, der får et helt nyt læringsmiljø i fremtidens psykiatri.

​Det får stor betydning for videndeling og kultur, at Psykiatrisk Center København bliver samlet på ét sted i Ny Psykiatri Bispebjerg. Det er der ingen tvivl om hos hverken klinisk uddannelsesansvarlig sygeplejerske Helle Bachmann fra Psykiatrisk Center København eller hos uddannelseskonsulent Inger Kuch Poulsen fra Region Hovedstadens Psykiatri. At der derudover kommer bedre rammer til at dele viden og uddanne elever og studerende, gør det bare endnu bedre.

​​Sammen som et team

De har begge været involveret i brugerinddragelsen om fremtidens psykiatri på Bispebjerg og er i dag placeret henholdsvis på Gentofte Hospital og i administrationen på Kristineberg. Dermed er de et billede på en af de helt store udfordringer i dag: den geografiske spredning.

”Det er meget vigtigt, at Psykiatrisk Center København bliver samlet. Der sker udvikling og sparring, når man sidder sammen som team. I dag, hvor vi bor spredt på flere matrikler, er det svært for medarbejderne at fornemme helheden, selvom vi gør meget ud af, at vi er ét samlet center,” pointerer Helle Bachmann, og Inger Kuch Poulsen stemmer i:

”I de nye rammer kommer mange faggrupper til at bruge de samme læringsrum. Jeg tror, at i det øjeblik, vi deler rum og oplægsholdere, finder vi ud af, at alle faggrupper vil det samme. Det giver konstant videndeling, når bygningerne er indrettet til tværfaglighed.”


Uddannelsescentret i Ny Psykiatri Bispebjerg skal ligge i sammenhæng med forhallen, så der kommer liv i ankomstområdet. Illustration: Friis & Moltke og PLH Arkitekter.​

​​​Mere synlig uddannelse

Ny Psykiatri Bispebjerg får en slags uddannelsescenter tæt på hovedindgangen med et stort, multifunktionelt auditorium, flere uddannelsesrum, et lounge område og et såkaldt skills laboratorium, hvor de studerende kan træne færdigheder såsom medicin administration eller øve samtaler med patienter. Auditoriet bliver fleksibelt, så stolene let kan køres til side, og det store lokale kan bruges til motionsaktiviteter for patienterne og til dialogmøder med pårørende.

Placeringen tæt på indgangen skal skabe liv i foyeren, så ankomsten til Ny Psykiatri Bispebjerg virker mere indbydende.

”Jeg synes, det er fantastisk, at uddannelsesområdet bliver synligt placeret. Undervisning er en kerneydelse, for det er vejen til at få god arbejdskraft i fremtiden, men for mange i organisationen, kan det være svært at se betydningen. Samtidig vil vi signalere til besøgende, at psykiatrien er et sted i udvikling,” siger Helle Bachmann.

Rum til refleksion

Psykiatrisk Center København har hvert år over 500 uddannelsessøgende. Uddannelsescentret bliver for dem et læringsmiljø, hvor de kan møde hinanden.

”Det er vigtigt, når man er under uddannelse, at der er rum til refleksion, hvor man kan trække sig tilbage fra klinikken for at omsætte de indtryk, man har fået,” påpeger Inger Kuch Poulsen.


"Det er vigtigt, når man er under uddannelse, at der er rum til refleksion, hvor man kan trække sig tilbage fra klinikken for at omsætte de indtryk, man har fået," påpeger uddannelseskonsulent Inger Kuch Poulsen fra Region Hovedstadens Psykiatri.​

Både hun og Helle Bachmann glæder de sig til at få naturen tæt på og få bedre sammenhæng mellem inde og ude, når de flytter til Bispebjerg:

”Man bliver en lille smule lykkelig af at gå tur i Bispebjerg Hospitals have. Jeg glæder mig til, at naturen bliver mere tilgængelig, så vi kan tage de studerende med ud på græsset for at reflektere,” siger Helle Bachmann.

Redaktør