Nyt kunstværk lyser parkeringshuset op

​Der venter patienter, medarbejdere og naboer til Bispebjerg Hospital en særlig kunstoplevelse, når de besøger det nybyggede parkeringshus. Et kunstværk, der perspektiverer hospitalets historie over syv etager, er netop blevet indviet.​

Over syv etager i parkeringshuset fortælles nedslag i Bispebjerg Hospitals historie gennem historiske og nye fotografier. Foto: Byggeriets Billedbank.

​​Solen skinner igennem glasset og oplyser den ellers grå trappeopgang i grønne, gule, violette og orange nuancer. Bispebjerg Hospitals nye parkeringshus har fået en helt ny farvepalet med indvielsen af Malene Nors Tardrups kunstværk Længe er ikke evigt. Gennem syv collager af historiske og nye fotografier skaber værket en mosaik af fortællinger om Bispebjerg Hospital gennem tiderne.

Værket er netop blevet indviet ved en festlig reception fredag den 27. maj, og der var en livlig trængsel på trappen af medarbejdere, naboer til hospitalet og kunstinteresserede.

Mere end et hospital

Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, bød velkommen med en tale, hvor han blandt andet fortalte om kunstens store betydning på stedet:

”Her på Bispebjerg bygger vi på en kulturarv, hvor kunsten er essentiel. Det gamle, fredede Bispebjerg Hospital er en skatkiste af bygningsintegreret kunst, der er en vigtig del af arkitekturen. Kunsten er med til at gøre det til mere end et hospital; til et sted, der er rart at opholde sig, og som giver tankerne distraktion fra sygdom og ulykke.”

"I mine egne billeder har jeg forsøgt at indfange Bispebjergs stemning og særheder," siger kunstneren Malene Nors Tardrup, her fotograferet under montagen af værket i parkeringshuset. Foto: Louise Voss Bendixen.​

Stemning og særheder indfanget

Det nyindviede kunstværk består af syv fotografiske collager i hver sin farve, der udgør vinduespartierne i parkeringshusets trappeopgang. Sammen med syv tilhørende citater fungerer hver enkelt etages collage som et nedslag i hospitalets historie. Længe er ikke evigt er et researchbaseret kunstværk, der har en lang proces med indsamling af historisk materiale i arkiver bag sig.

Kunstneren Malene Nors Tardrup bruger i sin kunst fotografiet til at perspektivere og kommentere på formidling af historie. Udover at bruge arkivfotos har hun selv været ude med kameraet.

”I mine egne billeder har jeg forsøgt at indfange Bispebjergs stemning og særheder. Tilstande og udvikling. Arkitekten Martin Nyrops små finesser og finurligheder. Havens opholdsrum. Særlige bygninger og deres funktioner - fx bade- og massagebygningen. Forstanderinde Charlotte Munch visioner. Og ikke mindst livet og arbejdslivet på Bispebjerg Hospital,” sagde hun ved indvielsen.

Tid til omsorg

Som en hyldest til historien genopførte Frederiksberg Hospitalskor, Cartilago, det korarrangement af komponisten August Enna (1859-1939), som blev skrevet til Bispebjerg Hospitals indvielse i 1913.

Ægteparret Karin og Christian Petresch var ikke med dengang, men som naboer til hospitalet gennem 42 år kan de genkende mange ting på arkivfotografierne.

”Jeg er selv uddannet sygehjælper, og jeg synes, det er morsomt at se de gamle billeder. De minder mig om den fornemmelse, man fik, når der var stuegang, og alt skulle se rent og pænt ud, til når lægen kom og stod i ben-enden og talte til patienten,” siger Karin Petresch, som også har bemærket en særlig ro i billederne:
”Det er tydeligt, at der er tid til omsorg for patienten på en helt anden måde end i dag,” konstaterer hun.

Kom og oplev Bispebjerg

Længe er ikke evigt er Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs første projekt i et stort og ambitiøst kunstprogram, der skal integrere kunst i og omkring hospitalet til gavn for både patienter, ansatte, pårørende og byens borgere. Tanken er, gennem blandt andet kunst, at åbne hospitalsområdet op for borgerne og invitere til nye oplevelser i byen. Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist sluttede sin tale af med en opfordring:

”Kunstværket og vores nye kikkert på toppen er de nyeste tiltag, som understreger, at Bispebjerg Hospital er en oplevelse og et mål i sig selv. Så kom, og oplev Bispebjerg, og spred budskabet. Tag en picnickurv med, inviter på en romantisk date på toppen af p-huset eller pluk et æble i haverne. Hospitalet er åbent for patienter og personale, men også for alle andre, der har lyst til at kigge forbi.”​

Bispebjerg Hospitals nye parkeringshus har fået en helt ny farvepalet med indvielsen af Malene Nors Tardrups kunstværk Længe er ikke evigt. Foto: Malene Nors Tardrup.​