Grafiske mønstre i foyergulvet, store vægfragmenter af genanvendte materialer og et langt trappegelænder af hospitalets gamle træer udgør tilsammen kunstværket, der skal udsmykke ankomsten til Akuthuset. Foto: Byggeriets Billedbank.

Arkitektur-patchwork vinder konkurrence om hospitalskunst

​Et omfattende kunstværk skal byde patienter og gæster velkommen til Nyt Hospital Bispebjerg. Kunstneren Camilla Nørgård har netop vundet den store opgave med et værk, der både inddrager arkitekturen, historien, naturen og medarbejderne på hospitalet.

​Vi spoler frem til 2023, og dørene til det nye Akuthus på Bispebjerg er netop slået op. Hospitalets gæster bliver som det første mødt af et stort kunstværk, der pryder ankomstområdet. Smukke grafiske mønstre i foyergulvet, store vægfragmenter af genanvendte materialer fra hospitalet og et langt trappegelænder, skåret ud af de gamle træer fra området, som har måttet vige pladsen for det nye byggeri. Sammen fortæller de forskellige elementer en historie om det, der var, og det, der kommer.

​Kunst der gør en forskel

Kunstneren Camilla Nørgård har med sit bygningsintegrerede kunstværk vundet konkurrencen om at udsmykke ankomstområdet i Akuthuset i Nyt Hospital Bispebjerg.

”Jeg har fået en sjælden mulighed for at arbejde med noget så vigtigt som et hospitalsbyggeri, og ovenikøbet på et sted med en betydningsfuld historie. Det er en fantastisk chance for at skabe noget, der giver mening for dem, der skal bruge det hver dag,” siger Camilla Nørgård begejstret.

Kunstneren Camilla Nørgård (t.v.) skal arbejde tæt sammen med arkitekterne i udformningen af Akuthuset på Nyt Hospital Bispebjerg. Foto: Karen Grønkjær.​

Også fra hospitalets side er der stor glæde over resultatet af kunstkonkurrencen. Projektleder Hilde Schroll Jespersen fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg fortæller:

”Vi ved fra forskningen, at kunst kan gøre en positiv forskel for folk, der er indlagt. Med dette værk tilføjer vi stedet en ekstra dimension og giver brugerne af hospitalet en følelse af, at det menneskelige er i fokus.”

​Feminint arkitektur-patchwork

Kunstkonkurrencens opgave lød på at lave et koncept for et stort, bygningsintegreret kunstværk til Akuthusets ankomst. Værket skulle tage udgangspunkt i Bispebjerg Hospitals unikke kulturarv og bevare den stærke sammenhæng mellem kunst og arkitektur, der er på stedet. Netop arkitekturen spiller en vigtig rolle i Camilla Nørgårds værk. Gulvet i foyerområdet vil blive udsmykket med brudstykker af tegningerne af arkitekturen i det kommende Akuthus.

”Det nye byggeri er foldet fladt ud, klippet op og sat sammen til et tæppe af flydende geometriske former, en blød, feminin patchwork-udgave af arkitekturen,” forklarer hun.

​Samarbejde med arkitekter

Kunstneren skal arbejde tæt sammen med arkitekterne, der udformer Akuthuset. Mikkel Beedholm er partner og arkitekt hos KHR Arkitekter og var med til at vælge Camilla Nørgårds værk som vinder af konkurrencen. Han ser fine muligheder i et samarbejde mellem kunsten og arkitekturen:

”Det er rigtig spændende, at Camilla var valgt at bruge arkitekturen så direkte i sin kunst. Som arkitekter ser vi det som en cadeau til vores fag, at hun på den måde spejler vores tegninger og indbygger bygningens DNA som en del af værket. Samtidig er værket et smukt vidnesbyrd om historien på stedet. Vi glæder os meget til at samarbejde med hende om realiseringen.”

​Mønstrene i gulvet kommer af tegninger af Akuthusets arkitektur, som er klippet og sat sammen som et patchwork. Oplægget lyder, at mønstrene skal laves af klinker lagt ned i beton. Foto: Byggeriets Billedbank.

​​​Værksted på hospitalet

Det kommende værk er stadig på et meget tidligt skitseplan, og som en del af realiseringen vil Camilla Nørgård indrette et værksted på hospitalet for at indsamle materialer og inspiration til værket. Værkstedet vil fungere som et kunstlaboratorium, der undersøger stedets muligheder.

​​​​”Der er stor forskel på at sidde på et kontor inde i byen og på at være fysisk til stede, der hvor værket skal etableres. Jeg havde for eksempel en idé om at bruge de træer, der skulle fældes i forbindelse med byggeriet og mødte tilfældigt en byggepladsleder på hospitalsområdet. Han sagde, at de allerede havde fældet og gemt træer, som jeg var velkommen til at bruge. Det var jo et heldigt sammentræf,” siger Camilla Nørgård, der også glæder sig til at møde hospitalets medarbejdere og til at inddrage de mennesker, der bruger hospitalet hver dag. 

Redaktør