En have til at dyrke sociale fællesskaber

​I den sociale dyrkningshave på Bispebjerg Hospital er det ikke kun planter, der spirer og gror, men også mennesker og fællesskaber. Haven blev indviet den 29. september af hospitalet, Københavns Kommune og WeShelter, som er en organisation for udsatte borgere.

​Den nye have falder fint i tråd med Bispebjerg Hospitals oprindelige idé om helende arkitektur og helende haver i et smukt samspil. Foto: Karen Grønkjær.

​”Jeg håber, at det ikke kun bliver planter og buske, der kommer til at spire og gro i denne smukke have, men at haven også bliver et sted, hvor fællesskabet og sammenholdet kan plantes, spire og dyrkes,” lød det fra socialborgmester Jesper Christensen (A) fra Københavns Kommune ved indvielsen af den sociale dyrkningshave på Bispebjerg Hospital den 29. september.

Trods truende regnskyer mødte mange mennesker op for at fejre åbningen af haven, hvor heling og havearbejde går hånd i hånd. Foto: Karen Grønkjær.

”Et projekt som det her har et stort potentiale for at lykkes med noget af det, vi som kommune og region har vanskeligere ved at lykkes med. Her kan mennesker mødes på tværs af baggrund og diagnose. Her kan man komme med det, man kan, få venner og glemme hverdagens udfordringer,” sagde Jesper Christensen videre.

En helende have

Haven er blevet til i et samarbejde mellem Bispebjerg Hospital og WeShelter, en sammenslutning af sociale tilbud og institutioner for udsatte borgere i København. Haveprojektet har fået støtte af Oak Foundation og Københavns Kommune til i et to-årigt pilotprojekt at afprøve landskabets muligheder for at være helende og sundhedsfremmende.

Vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (t.v.), socialborgmester Jesper Christensen, Københavns Kommune, og formand Hanne Thomsen fra WeShelter plantede løgplanter sammen ved indvielsen af den sociale have. Foto: Karen Grønkjær.

”Vi synes, det er fantastisk, at kunne indgå i et så nyskabende og positivt et samarbejde som i den grad falder i tråd med Bispebjerg Hospitals oprindelige idé om helende arkitektur og helende haver i et smukt samspil,” sagde vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og tilføjede:

”Det er en hårfin balance, at vi både ønsker at invitere byen ind på hospitalsområdet, samtidig med at vi skal bevare de private og intime rum for hospitalets sårbare patienter. Her passer den sociale have meget fint, da den i hele sin grundtanke tager hensyn til sårbare mennesker.”

Haven i parken er den første af i alt ca. 14 planlagte haveprojekter med hvert sit tema, de såkaldte ”Gardens of Life”, der skal etableres på og omkring Bispebjerg Hospital de kommende år. Nogle af haverne vil blive etableret i samarbejde med den omgivende by.

Et mødested for mennesker

Organisationen WeShelter har gode erfaringer med havearbejde som en terapeutisk aktivitet for udsatte borgere. I Projekt Offside har brugere af WeShelters væresteder gennem 20 år kunnet arbejde i gartneriet i Vadsby, og mange erfaringer herfra kan overføres til den nye have på Bispebjerg Hospital.

Den sociale dyrkningshave skal afprøve landskabets muligheder for at være helende og sundhedsfremmende. Foto: Karen Grønkjær.

”Vi er fra WeShelter glade for den unikke mulighed for at skabe et mødested for mennesker her på hospitalet. Fællesskabet om haven kan give noget at stå op til og noget at mødes med andre omkring,” sagde WeShelters formand Hanne Thomsen.

”I den sociale have tilpasser vi opgaverne til den enkeltes interesser, aktuelle dagsform og årets gang. Det bliver også et mødested for både hospitalets medarbejdere og patienter og brugerne af væresteder, der derved kan øve sig i at komme i kontakt med andre,” fortsatte hun.

Den sociale dyrkningshave passes dagligt af to sociale gartnere. Brugerne i haven kommer fra WeShelters væresteder, men alle er velkomne til at komme forbi til en kop te eller en snak.

Redaktør