Kunst skal føje en ekstra dimension til fremtidens hospital

​Bispebjerg Hospital har en lang tradition for at integrere kunst og arkitektur til glæde for patienter og medarbejdere. Denne tradition videreføres i en stor kunstkonkurrence, der netop er skudt i gang. Ti kunstnere er inviteret til at give deres bud på, hvordan kunsten kan tænkes ind i det kommende Akuthus på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.​

Ti kunstnere er blevet indbudt i en lukket konkurrence om at udforme et stor kunstværk til det nye Akuthus på Bispebjerg. Projektleder Tine Hancock viser rundt på hospitalet og forklarer her om planerne for konkurrencen. Foto: Louise Voss Bendixen.

Hvis du går en tur på Bispebjerg Hospitals område, vil du opdage, at kunsten spiller en vigtig rolle: Skulpturer i haverne, smukke kalkstensrelieffer på bygningerne, fine detaljer i murværket og massevis af malerier og andre kunstværker er strøet ud over hele hospitalet.

Ti kunstnere har nu fået syn for sagen på en særlig rundvisning på hospitalet, og nu skal de selv på arbejde. De har nemlig fået den betroede opgave at komme med et bud på et koncept for kunsten i ankomstområdet i det kommende Akuthus på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Som deltagere i en lukket kunstkonkurrence har de fire måneder til at skabe konceptet for et unikt kunstværk, der skal være en del det nye hospital, der bliver bygget på Bispebjerg Bakke fra slutningen af 2017.

Udgangspunkt i kulturarven

For 100 år siden mestrede arkitekten Martin Nyrop på fineste vis at få kunsten og arkitekturen til at gå op i en højere enhed i opførelsen af det nye hospital. Mange, der besøger hospitalet i dag, bider mærke i den smukke arkitektur, som er fyldt med fine, kunstneriske detaljer overalt.

"Vi ønsker med denne konkurrence at tage udgangspunkt i kulturarven fra Nyrop og sikre og bevare den stærke sammenhæng mellem kunst og arkitektur. Vores forventninger til kunsten er, at den kan bidrage med nogle andre fortællinger om at være på et hospital, og at den kan give en pause og et frirum til de mennesker, der benytter hospitalet," siger projektleder Tine Hancock, der er ansvarlig for at gennemføre kunstkonkurrencen. Hun fortsætter:

"Grundlæggende ønsker vi, at kunstnerne skal være med til at føje en yderligere dimension til hospitalets fysiske rammer gennem tætte samarbejder med de involverede arkitekter og landskabsarkitekter."

Stedets åndedrag

Professor og billedhugger Henrik B. Andersen er blandt de inviterede kunstnere, der har været med på rundvisningen, og han er meget fascineret af poesien og det spirituelle i det eksisterende hospital:

"Det er tydeligt at mærke, at der er en menneskelig skala til stede. Bygningerne og anlægget har til funktion at helbrede. Man mærker næsten en form for rytme, der svarer til hjertets taktslag. Det er som om, stedet trækker vejret."

Henrik B. Andersen vil dog ikke løfte sløret for, hvad der inspirerer ham som kunstner.

"Det er alt for tidligt i processen at fortælle om. Nu skal alle indtrykkene først bearbejdes. Der er jo mange kontekster, der skal falde på plads: Arkitekturen skal møde kunsten, og så spiller historien, haverne og bydelen også ind."

Kunstværket skal brede sig over den nye ankomstplads og i den centrale akse i det ny Akuthus på Bispebjerg. Den stiplede røde linje viser placeringen.​​​

Udsigt til langt samarbejde

Konkurrencen er nu sat i gang, og næste milepæl er i slutningen af august, hvor alle ti kunstnere skal præsentere en overordnet idé og koncept for et kunstværk for byggeorganisationen. Hernæst udvælges et til fire kunstkoncepter, som går videre til fase to i konkurrencen.

I konkurrencens anden fase, skal kunstnerne forholde sig til det konkrete Akuthusprojekt. Denne fase afsluttes i januar 2016, hvor der skal foreligge et overordnet skitseforslag på et kunstværk. Blandt disse forslag vælges en vinder, som kan se frem til et langt samarbejde om realiseringen af værket, som endeligt kan afsløres, når det nye Akuthus åbner i 2025.​