Får du en kronisk overbelastningsskade i knæsenen, er det både smertefuldt og irriterende, uanset om du er motionist eller eliteatlet. Man er i mange tilfælde tvunget til at nedjustere træningen – ofte for en længere periode.
Men nu er der måske håb forude, viser et pilotstudie fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Her har forskere undersøgt effekten af okklusionstræning hos personer med kronisk overbelastningsskade i knæsenen, også kaldet springerknæ.
Færre smerter på tre uger
Idrætsfysioterapeut og seniorforsker Christian Couppé har sammen med forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet fundet overraskende gode resultater.
– Vores studie viste, at deltagerne havde markant færre smerter. På ultralydscanningen så vi, at knæsenens struktur og senevævets blodforsyning havde fået det meget bedre efter okklusionstræning. Hvis det viser sig, at denne metode ikke alene kan hjælpe i genoptræningen af idrætsudøvere med denne skade, men også patienter, som ikke kan klare tung genoptræning, vil det være banebrydende, siger Christian Couppé.
I pilotstudiet afprøvede syv forsøgspatienter okklusionstræning som behandling. Deltagerne havde gennem længere tid været plaget af overbelastningsskader i knæet. På bare tre uger viste de alle forbedringer. Forbedringer, man normalt først ser efter 12 ugers genoptræning med tung langsom styrketræning, som er den anbefalede behandling ved springerknæ.
Inspireret af egen skade
Okklusionstræning går ud på at afklemme den trænede lårmuskulatur, så blodgennemstrømingen bliver delvist begrænset til musklen. Blodgennemstrømningen hindres ved, at man anbringer en manchet på den trænede muskel og påfører et tryk på 120-180 mmHg.
Forsøget gik ud på at deltagerne trænede en halv time i en benpres, tre gange om ugen i tre uger.
– Jeg har selv haft en overbelastningsskade i mit knæ og har prøvet okklusionstræning og tænkte, det er da løgn det her, da jeg testede metoden. Det fik mig til at undersøge det nærmere. Vores studie viser også, at det har en gunstig virkning på musklerne, og så kan man træne med lavere belastning, siger Christian Couppé.
Metoden skal nu efterprøves i et større kontrolleret studie, hvor de to træningsformer bliver testet op mod hinanden.