I takt med at vi bliver ældre, bliver vores muskler svagere. Allerede fra ca. 50-års alderen kan man – også hos raske mennesker – måle et aldersrelateret tab af muskelmasse- og styrke. Jo mere muskelmasse man taber, jo skrøbeligere vil man blive, og det kan gå ud over livskvaliteten.
I fagsprog kaldes denne proces for sarkopeni. Hvor meget muskelmasse, den enkelte taber, og hvor hurtigt det sker, afhænger meget af, hvor godt man tager vare på kroppen. Tabet af muskelmasse kan reduceres, hvis man sørger for at holde sig i gang med regelmæssig motion og får tilstrækkeligt med proteiner i kosten. Derfor skal ældre spise lidt mere protein end de yngre aldersgrupper, selvom deres energibehov er mindre. Deres mad skal altså indeholde relativt mere protein end mad og drikke til yngre.
Protein reparerer og bygger op
Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager
forskellige funktioner i menneskekroppen. Det indgår i opbygning og reparation af bl.a. knogler, muskler, bindevæv, dannelsen af blodlegemer og antistoffer og opbygning af immunsystemet
For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer. Disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20 % af kroppens vægt.