Bindevævssygdomme

​​​​

Bindevævssygdomme er en gruppe af sygdomme, som primært rammer bindevæv i f.eks. muskler, led, sener, hud og blodkar. Autoimmune reaktioner spiller en rolle for udviklingen af symptomer.

Hudsymptomer kan ses ved flere bindevævssygdomme, men er mest udtalte ved sklerodermi, dermatomyositis og lupus erythematosus.

Systemisk sklerodermi​

Systemisk sklerodermi er en sjælden lidelse, hvor der dannes et abnormt, meget fast bindevæv. Huden bliver stiv og fortykket, ofte i hænder og ansigt. Forandringerne omfatter bindevævet overalt, inklusiv indre organer og blodkar. Behandlingen foregår på hudafdelinger, hvor man har en særlig erfaring med sygdommen.

Morphea​

Morphea er også en sjælden lidelse. Forandringerne sidder kun i huden som store pletvise rødlilla områder, der bliver brunlige og aragtige med tiden.

Dermatomyositis er endnu sjældnere end sklerodermi. Den kan ramme små børn og voksne i 40-60 års alderen. De første symptomer er ofte et udslet i ansigtet og på kroppen ledsaget af muskeltræthed og synkebesvær. Sygdommen har hos voksne patienter hyppigt relation til en kræftlidelse i indre organer, hvorfor en grundig udredning er nødvendig. Behandlingen er binyrebarkhormon.

Lupus erythematosus ​

Lupus erythematosus (LE) er hyppigere end de foregående og optræder i 3 former:

1. Diskoid LE, som er lokaliseret til huden og ses som røde, skællende pletter hyppigst i ansigtet (næse og kinder – udslettet kan minde om en sommerfugl) og på ører, i hårbund og hænder. Ses hyppigst hos kvinder i 30-40 års-alderen. Kan provokeres af sollys, infektioner eller medicin. Behandles med kraftig binyrebarkhormon creme og solcreme med højeste beskyttelsesfaktor. Behandling med hydroxyklorokin tabletter (virker lysbeskyttende) kan være nødvendig.

2. Systemisk LE er en autoimmun sygdom, hvor aflejring af immunkomplekser i organer og karvægge fører til vævsskader. Arvelige faktorer spiller en rolle, og sygdommen kan ligesom ovennævnte provokeres af medicin og sollys. Første symptom er hos de fleste et rødt udslet på lysudsatte områder (ansigt og hænder), men derudover kan der forekomme symptomer i led, hjerte, nyrer og blod mm. Behandlingen består af immunsupprimerende midler.

3. Subacut LE er en mildere form for systemisk LE,​ og er især præget af hudsymptomer, led- og muskelsmerter.

Få mere information

Redaktør