Venlafaxin har en forebyggende effekt på spændingshovedpine.
Præparatet
Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end én sygdom. Venlafaxin er udviklet til behandling af depression, men har vist sig også at have en effekt på kronisk spændingshovedpine. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at opnå en antidepressiv effekt, men fordi venlafaxin forhåbentlig kan bedre din hovedpine.
Virkningsmekanisme
Venlafaxin øger koncentrationen af smertestillende stoffer i kroppen. Venlafaxin fjerner ikke hovedpinen. Et realistisk behandlingsmål er en reduktion af hovedpinedage på 20%. Hos nogle mere, hos andre mindre.
Hvilken dosis skal man tage?
Normalt starter man med at tage 75 mg før sengetid i en uge. Herefter øges dosis til 150 mg før sengetid. Kapslerne må IKKE deles. Hvis der ikke er effekt efter 1-2 måneder, kan det konkluderes at Venlafaxin ikke virker til dig. Du skal så trappe ned med 75 mg om ugen og herefter stoppe med at tage medicinen. Hvis der er god effekt og ikke for generende bivirkninger, tages denne dosis i 6 til 12 måneder, hvorefter dosis i samråd med lægen kan udtrappes langsomt. Nogle patienter har dog behov for at tage venlafaxin i en længere periode.
Bivirkninger
De hyppigste bivirkninger er træthed, vægttab, mavesmerter, kvalme, opkastninger, svimmelhed, nedsat sexlyst og forstyrret nattesøvn.
Forsigtighedsregler
Venlafaxin bør normalt ikke anvendes sammen med visse præparater mod depression og ved behandling med lithium. Venlafaxin må ikke tages samtidig med MAO-hæmmere (for eksempel Marplan). Forsigtighed ved forhøjet blodtryk, hjertelidelse, krampetendens, grøn stær, blødningstendens eller tidligere mani. Der kan forekomme øget risiko for selvmordstanker i starten af behandlingen, specielt hos børn og unge.
Recepter
Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.
Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.