Vejrtrækningen - NIV-behandling af problemer

Ved behandlingen hjælper en maske med at trække vejret regelmæssigt.

Kort om behandlingen

Når du skal i NIV-behandling (Non Invasiv Ventilation-behandling), er formålet at understøtte din vejrtrækning, fordi dine lunger har problemer med at udskille kuldioxid i blodet. Det kan gøre dig træt, sløv og bevidstløs. Ved NIV-behandlingen hjælper en maske dig med at trække vejret regelmæssigt. Formålet med NIV-behandlingen er at hjælpe dine lunger med at puste kuldioxiden ud, indtil du får det bedre.

Du skal forvente at være på hospitalet i 3-5 dage i forbindelse med behandlingen.

På hospitalet 

Behandlingen

Du får en tætsiddende maske på, som dækker både næse og mund. Masken er tilsluttet et apparat, der støtter din vejrtrækning og aflaster dine muskler. Det gør det lettere for dig at trække vejret.

Du har masken på det meste af døgnet til at starte med. Herefter aftrappes behandlingen over et par dage. Du kan tale, selvom du har masken på, og du kan selv fjerne den, hvis du får akut brug for det. Spørg os, hvis du har brug for hjælp. Når din tilstand forbedres, vil du løbende få pauser fra masken, fx når du skal spise og drikke.

Masken holdes på plads af nogle remme, som sidder henover dit hoved og bag nakken. Remmene skal sidde stramt, for at masken kan slutte tæt, men de må aldrig stramme så meget, at det gør ondt. Masken kan give tryksår, især over næsen, hvis den ikke sidder korrekt. Sig til, hvis den generer dig.

Vi afslutter behandlingen, når lægen vurderer, at din tilstand er stabil.

Du får taget en blodprøve

Vi måler effekten af behandlingen ved at tage en særlig blodprøve fra pulsåren i dit håndled. Det kalder vi en arteriepunktur.

Ubehag ved behandlingen

Behandlingen kan gøre dine slimhinder i næsen, øjnene og munden tørre. Det kan hjælpe at bruge fx øjendråber og næsespray. Det er også en god idé at drikke rigeligt væske og at skylle munden tit.
Sig til os, hvis du har problemer med tørre slimhinder, mens du er på hospitalet.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør