Vedolizumab (Entyvio), behandling med

Inflammatorisk tarmsygdom kan behandles med vedolizumab (Entyvio). Læs om behandlingen her.

Vedolizumab har en immundæmpende effekt og virker ved at blokere for et protein på overfladen af de hvide blodlegemer, som er årsag til betændelsen i tarmslimhinden ved de kroniske tarmsygdomme colitis ulcerosa og Crohns sygdom.

Medicinen bliver brugt, hvis der ikke har været tilstrækkelig effekt eller effekten af anden behandling er mistet (f.eks. Mesalazin, azathioprin eller TNF-alfa-hæmmer (f.eks. infliximab)).

Sådan foregår behandling med vedolizumab

Vedolizumab gives i en blodåre som en infusion. Håndtering og blanding af medicinen tager 1 time. Selve infusionen tager ½ time. De to første gange vil du efter infusionen skulle blive 2 timer i ambulatoriet til observation. Det er derfor en god idé at medbringe læsestof, høretelefoner til smartphone eller iPad eller anden underholdning.

Ved de efterfølgende behandlinger vil medicinen blive givet over ½ time, og du kan forlade ambulatoriet umiddelbart efter, behandlingen er færdig.

Du får samme dosis hver gang på 300 mg vedolizumab. Behandlingen vil blive gentaget efter 2 og 6 uger. Yderligere behandlinger bliver herefter normalt givet hver 8. uge. Din læge kan beslutte at ændre denne behandlingsplan, afhængig af hvor god effekt du har af vedolizumab.

Når din læge vurderer, at der er den ønskede og stabile effekt af behandlingen med vedolizumab, vil lægen sammen med dig tage stilling til, om du i stedet kan få behandlingen som en lille indsprøjtningspen, som du efter oplæring af sygeplejersken på sigt selv ville kunne tage derhjemme.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver i forbindelse med hver behandling. Blodprøverne kan du med fordel få taget et par dage før. I opstartsfasen (uge 0, 2 og 6) skal blodprøverne tages 1-3 dage før behandlingen.

Hvor hurtigt kan man forvente effekt af behandlingen?

Vi forventer, at det virker hos 20-40% af patienterne, og vi forventer, at den ønskede virkning opnås efter ca. 10-14 uger.

Vi kan ikke på forhånd sige, hvilke patienter, der har glæde af behandlingen. Vi stiler mod behandling i mindst 1 år eller længere, hvis den virker.

Bivirkninger

De fleste patienter tåler vedolizumab godt. Lette gener kan være forkølelse, ledsmerter og hovedpine, som kan behandles med paracetamol (Panodil®/Pinex®/Pamol®).

Alvorlige allergiske reaktioner forekommer meget sjældent.

I sjældne tilfælde kan der ske opblussen af tidligere infektioner. Derfor vil læge før behandlingen udelukke alvorlig infektion eller virus (tuberkulose, leverbetændelse og HIV).

Vedolizumab er immundæmpende, og nogle patienter vil derfor være mere modtagelige for infektioner, der kan variere fra en harmløs forkølelse til mere alvorlige infektioner som lungebetændelse. Hvis du får tegn på infektion – også i ugerne mellem behandlingerne, skal du kontakte din praktiserende læge.

OBS: Hvis du har tegn på infektion, vil din planlagte vedolizumabbehandling blive udsat nogle dage, til infektionen er væk. Vi beder dig derfor kontakte ambulatoriet, hvis du har tegn på infektion og en planlagt behandlingstid, så vi indenfor de kommende dage kan give dig en ny tid til behandling.

Graviditet og amning

Planlægger du graviditet, og er du i behandling med vedolizumab, skal du tale med din behandlingsansvarlige læge om det. For kvinder er det af stor betydning, at graviditeten planlægges således, at tarmsygdommen er i ro helst 6 måneder inden graviditeten. Herved opnår du de bedste forudsætninger for et optimalt graviditetsforløb.

Er du gravid, vil behandlingen med vedolizumab blive givet indtil uge 30. I nogle tilfælde gennem hele graviditeten. Da du kan amme under behandlingen med vedolizumab, vil du derfor også normalt kunne genoptage behandlingen efter fødslen.

Vaccinationer

Da medicinen hæmmer immunforsvaret, anbefaler vi årlig influenzavaccination og pneumokokvaccination hvert 5. år. Unge kvinder bør HPV-vaccineres og følge screening for livmoderhalskræft.

Bemærk: Planlægger du en udlandsrejse, er det vigtigt at undgå destinationer, der kræver vaccination med levende vacciner (hyppigst gul feber), når du er i behandling med vedolizumab.

Kontrolundersøgelser i behandlingsforløbet

Før hver behandling vil du få taget blodprøver, og du skal komme til kontrolbesøg med jævne mellemrum.

Redaktør