Vævsprøver (biopsier), information om udtagning af

Information til dig, som har fået udtaget vævsprøver (biopsier) som forsøgsperson eller som led i sygdomsudredning. Læs her hvordan du skal forholde dig efter biopsien.

Kære patient/forsøgsperson

Du har i dag fået udtaget en eller flere vævsprøver (biopsier) fra en muskel, sene eller hud. Denne folder indeholder information om, hvilke forholdsregler du skal tage i dagene efter prøvetagningen.

Efter biopsien anbefaler vi at du holder dig i ro resten af dagen, for at såret kan få fred til at lukke sig. I 2-6 dage efter en muskel- eller senebiopsi oplever de fleste ømhed i musklen/senen. Efter en hudbiopsi kan såret svide/klø i nogle dage. Generne aftager gradvist.

Såret er lukket til med vandtæt plaster, der tåler brusebadning men ikke svømmebadning. Det skal sidde på i 5 døgn efter prøvetagningen. Hvis plastret løsnes, skal du sætte et nyt sterilt plaster uden på det gamle for at undgå infektion.

Har du fået et elastikbind om låret efter en muskelbiopsi, skal dette tages af 1 time efter påsætning.

OBS:

Kontakt lægen der har taget biopsien hvis du oplever ét eller flere af nedenstående symptomer fra det biopterede område:

  • Hævelse
  • Rødme
  • Varme
  • Smerte (fraset den normale ømhed efter biopsien).

Ovenstående kan være tegn på infektion i såret, hvilket kræver medicinsk behandling. Dette sker uhyre sjældent, men vær alligevel opmærksom.

Hvis du oplever at låret føles tiltagende spændt i timerne efter udtagning af en muskelprøve, skal du ligeledes kontakte lægen der har taget biopsien. Dette kan være et tegn på blødning i musklen, hvilket kan kræve lægelig vurdering. Det ses omkring 1 ud af 100 gange.

Redaktør