Tyktarmen, operation af

Information til dig, som skal opereres i tyktarmen. Du kan læse om operation, forberedelse og hvordan du skal forholde dig bagefter.

Operation af tyktarmen

Det er planlagt, at du skal opereres og have fjernet et stykke af tyktarmen. I denne pjece kan du læse om operationen, hvordan den foregår, om mulige komplikationer og hvad du kan forberede dig på, inden du skal indlægges.

Ved operationen fjernes det syge stykke af tarmen. Lægen vil vise på en tegning, hvilket tarmstykke det handler om hos dig.

Hos langt de fleste vil operationen foregå som en kikkertoperation, som udføres ved hjælp af fire instrumenter, der føres ind i bughulen gennem nogle små huller i maveskindet. Et af instrumenterne er et lille videokamera.

Det tarmstykke, som bortopereres, tages ud gennem et lille snit, der lægges enten på tværs oven for skambenet eller ved navlen. Derefter klipses eller syes tarmenderne sammen igen. I nogle tilfælde vil det være vanskeligt at få ordentligt overblik inde i bughulen, og i disse tilfælde vil kirurgen ændre til åben operation.

I enkelte tilfælde vurderer kirurgen, at en kikkertoperation ikke er mulig. Du vil da blive tilbudt en åben operation.

Bedøvelse

Operationen foregår under fuld bedøvelse. Narkoselægen vil fortælle dig nærmere om det (se pjecen: ”Når du skal bedøves”).

Kan man undvære dele af tyktarmen?

Tyktarmen optager væske fra tarmindholdet. På den måde får afføringen sin faste konsistens. Man kan undvære et stykke af tyktarmen, fordi resten af tarmen overtager funktionen.

Kan der opstå komplikationer?

Ved enhver operation er der risiko for komplikationer enten som følge af det kirurgiske indgreb eller som følge af bedøvelsen. Hos i øvrigt raske personer er alvorlige komplikationer dog sjældne.

Der kan gå betændelse i operationssårene. I få tilfælde holder klipsningen af tarmen ikke og en ny operation er påkrævet. Ved den nye operation kan det være nødvendigt at anlægge en stomi. Blødning er en anden sjælden komplikation, som kan kræve en ny operation.

Efter operation

Senest dagen efter operationen vil du få lejlighed til at tale med din personlige læge. Du kan forvente at blive udskrevet 2 dage efter operationen. Der er nogle kriterier, som skal være opfyldt for at du kan komme hjem

  • Du skal kunne spise og drikke
  • Du skal ikke have flere smerter end der kan dækkes med almindelige hovedpinepiller (paracetamol), evt. suppleret med lidt morfin
  • Du skal kunne klare at være ud af sengen meget af dagen
  • Du skal kunne lade vandet og have tarmfunktion, det vil sige, at der skal være gået luft

Hvis du er i arbejde, kan du gå i gang, når du føler dig frisk nok. Du kan forvente at være mere træt de første måneder efter operationen. De fleste patienter er sygemeldt i et par uger. Har du brug for en sygemelding, skal du have den hos din praktiserende læge. Du kommer til kontrol i ambulatoriet 10 – 12 dage efter operationen.

Forventninger til dig som patient

Det kræver en særlig indsats og ekstra energi at komme sig efter en operation. For at du kan komme hurtigt hjem efter operationen og genoptage dit daglige liv, er det vigtigt at du selv hjælper til med

  • at komme ud af sengen og bevæge dig rundt i afdelingen
  • at drikke og spise almindelig mad
  • at supplere med mellemmåltider og tilskudsdrikke, så du får tilstrækkelig næring

Vi forventer også, at du har forberedt din udskrivelse, således at du ved, hvem af dine pårørende du kan få hjælp fra, hvis det  skulle være nødvendigt. Det er en fordel, hvis du har købt ind, vasket tøj og forberedt andet praktisk, som der er mindre overskud til som nyopereret.

Vi vil gennemgå disse ting med dig, når du kommer til samtale hos sygeplejersken i ambulatoriet og igen ved indlæggelsen.

Redaktør