Tyktarmen, indlæggelse i forbindelse med operation af

Information til dig, som skal opereres i tyktarmen. Her kan du læse om indlæggelse, dagene efter operation og udskrivelse.

Det er planlagt, at du skal opereres og have fjernet et stykke af tyktarmen. I denne pjece kan du læse om indlæggelsesdagene.

Dagen, hvor du indlægges

Du skal møde kl.10.00, hvor du bliver modtaget af din kontaktsygeplejerske. Det er den sygeplejerske, som er ansvarlig for dit forløb og som vil varetage plejen de fleste dage. Hun fortæller igen, hvad der skal ske før, under og efter operationen. I aftaler, hvordan hun skal støtte dig i at nå målet for, hvor meget du skal være oppe, hvor langt du skal gå, og hvor meget du skal spise og drikke.

Det kan være en god ide at have en pårørende med, så I kan aftale, hvornår og til hvem vedkommende kan henvende sig og høre, hvordan det går dig. I planlægger også den forventede udskrivelse. Du skal have taget blodprøver, vejes og have målt blodtryk.

Narkoselægen taler med dig om bedøvelsen, og din personlige læge fortæller igen om operationen og svarer på de spørgsmål, du måtte have.

Når du er færdig med at tale med kontaktsygeplejerske og læge, må du gerne gå hjem og komme igen om aftenen eller næste dags morgen, hvis du helst vil det.

Dagen, hvor du opereres

Du må spise indtil midnat og du må drikke vand, saft og lignende tynde væsker indtil to timer før operationen. To timer før operationen skal du drikke et glas sød saft.

Du bliver vækket ved 6-tiden og skal være på afdelingen ved samme tid, hvis du sover hjemme. Vi anbefaler, at du går i bad hjemmefra enten samme morgen eller aftenen før operationen. Det er vigtigt at gøre navlen ekstra ren.

Afhængig af hvor på tarmen du skal opereres, skal du have et Klyx®, som er et lille lavement.

Du får støttestrømper på og en sprøjte med blodfortyndende medicin. Begge dele skal forebygge blodpropper under og efter operationen. Derefter kører portøren dig til operationsgangen, hvor du modtages af operationssygeplejerske og narkosesygeplejerske. Du vil også møde narkoselægen, og kirurgen kommer og hilser på, inden du sover.

Efter operationen kommer du først nogle timer på opvågningsstuen til observation, og derefter bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet. Det vil være sidst på eftermiddagen. Sygeplejersken hjælper dig ud af sengen, så du kan tage et par skridt og sidde i stolen et par timer.

Dagen efter operationen

Om mad og drikke

Du må spise og drikke, hvad du har lyst til. Ved operationen mister kroppen proteiner. Ved at få protein- og kalorierig kost og ekstra proteiner i form at tilskudsdrikke styrker du kroppen. På den måde forebygger du komplikationer efter operationen og kommer hurtigere i gang igen.

Om mave- og tarmfunktion

For at hjælpe afføringen i gang får du Magnesia® tabletter. Du kan selv hjælpe til ved at spise, drikke og ved at bevæge dig. Den første afføring kommer i løbet af et par dage.

Om operationssårene

Der er fire meget små (ca.1cm) sår og et lidt større (ca.10cm). De vil være dækket af en forbinding de første 24 timer for at forhindre bakterier i at trænge ind. Efter de 24 timer kan du selv bestemme, om der skal være forbinding over, og du må gerne gå i brusebad.

Om at bevæge sig

Allerede få timer efter operationen skal du ud af sengen. Du skal dels sidde i en stol og dels gå ture. Du skal være mest muligt oppe, så du forebygger komplikationer. Det stimulerer også dit velvære. Fysioterapeuten kommer for at høre, om du har problemer med at trække vejret ordentligt igennem og går en tur med dig.

Om behandling af smerter

Smerter er ubehagelige og gør, at man ligger unødigt i sengen. Det kan være svært at hoste igennem, hvis man har smerter, og man kan få lungebetændelse. Du skal kunne trække vejret frit og ubesværet. Du kan forvente ømhed, når du hoster eller skal ud af sengen, men det må ikke forhindre dig i at gøre det.

Smertebehandlingen består af paracetamoltabletter og ved behov morfin. Du kan forvente at have brug for smertestillende medicin i 8 - 10 dage. Oplevelse af smerter varierer meget fra menneske til menneske, så det er vigtigt, at du siger til sygeplejersken, hvis du trods smertebehandlingen har ondt.

Om at komme hjem

Vi regner med at du kommer hjem om formiddagen på andendagen efter operationen. Der er dog nogle forhold, der skal være i orden, før du kan blive udskrevet:

  • Du skal kunne spise og drikke
  • Du skal ikke have flere smerter, end der kan dækkes med almindelige hovedpinepiller (paracetamol), evt. suppleret med lidt morfin
  • Du skal kunne klare at være ud af sengen meget af dagen
  • Du skal kunne lade vandet og have tarmfunktion, det vil sige, at der skal være gået luft

Det er en god ide at få hjælp fra en pårørende i den første tid. Hvis du har behov for hjemmehjælp og eventuelt madudbringing, sørger kontaktsygeplejersken for det.

Åben indlæggelse

Du kommer til kontrol i ambulatoriet 10 – 12 dage efter operationen. Du vil indtil da have en åben indlæggelse til det afsnit, du er udskrevet fra. Det betyder, at du kan ringe dertil, hvis du bliver tvivl om noget. Du kan også blive genindlagt, hvis du skulle få brug for det. Du behøver da ikke ringe til vagtlæge, men du skal ringe til afsnittet først.

Redaktør