Triptaner - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Triptaner

Triptaner anvendes som anfaldsbehandling ved migræne og Hortons hovedpine

Præparatet

Triptaner er en fællesbetegnelse for de præparater, man specifikt anvender til anfaldsbehandling ved migræne og Hortons hovedpine. Triptaner findes som almotriptan (Almogran), eletriptan (Relpax), frovatriptan (Migard), naratriptan (Naragran), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imigran) og zolmitriptan.
Triptaner findes alle som tabletter eller smeltetabletter, mens sumatriptan (Imigran) også findes som injektionsvæske og næsespray.

Virkningsmekanisme

Triptanerne virker mod migræne ved at hæmme frigørelsen af signalstoffer og trække blodkar sammen i hjernen

Hvor godt virker triptaner?

Ved migræne er triptanerne generelt ligeværdige mht. effekt og bivirkninger, men der kan være betydelig forskel på, hvor godt den enkelte patient responderer på de forskellige triptaner. 60-80% af patienter med migræne oplever effekt på deres anfald.
Ved 30-40 % af anfaldene kan hovedpinen komme igen efter nogle timer. Behandlingen kan i disse tilfælde gentages efter minimum 2 timer. Ved Hortons hovedpine anvendes som hovedregel Imigran injektion eller næsespray, da der er behov for hurtig indsættende effekt. Tabletter kan forsøges, men effekten indtræder normalt for langsomt.

Hvordan skal jeg tage triptaner?

Hvis du er sikker på, at det er et migræne- eller Hortonanfald, du har, er det vigtigt at tage din triptan så tidligt som muligt for at opnå bedst mulig effekt. Har du aurasymptomer, inden migrænen indtræder, skal triptanen ikke tages under aurafasen, men først når selve smerten indtræder.
Tag ikke anden dosis, hvis den første ikke havde effekt, da alle kan opleve at få et anfald, hvor ingen medicin hjælper. Har du derimod forbigående effekt af første dosis, kan du med fordel tage en dosis mere efter minimum 2 timer. Du må max tage 2 doser i døgnet med minimum 2 timers mellemrum.

Man må gerne tage almindelige smertestillende tabletter (paracetamol, NSAID og acetylsalicylsyre) samtidig med eller på samme dag, som man tager en triptan.
Der er ofte bedst effekt af behandlingen, hvis denne kombineres med ro og eventuelt søvn. Lider du meget af kvalme og opkastninger i forbindelse med migræneanfald, kan du eventuelt have glæde af at tage et kvalmestillende middel, enten som tablet eller stikpille, 15- 20 minutter før du tager en triptan. Det kvalmestillende middel medvirker til at øge optagelsen af triptanen. Du skal aftale med lægen, om dette kunne være en løsning for dig.

Bivirkninger

Man kan opleve forbigående fornemmelse af trykken for brystet, prikken og varme overalt på kroppen samt muskelømhed, kvalme, opkastning, svimmelhed og svaghedsfornemmelse.

Forsigtighedsregler

Triptaner bør undgås, hvis du også har forhøjet blodtryk, hjertelidelse eller tidligere har haft blodprop i hjernen eller hjertet. Sumatriptan er den eneste triptan, der er godkendt og om nødvendigt kan anvendes, hvis du er gravid eller ammende.
Forsigtighed ved bilkørsel på grund af træthed.

Triptaner bør højst benyttes 2 gange dagligt og max 9 dage om måneden for at undgå risiko for medicinoverforbrugshovedpine.

Recepter

Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.

Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.

Redaktør