Topiramat (Topimax) - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Topiramat (Topimax)

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end en sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper.
Topiramat er udviklet til behandling af epilepsi, men det har senere vist sig også at have en effekt på migræne. Præparatet har været anvendt i mange år, og man har derfor en omfattende viden om dets virkninger og bivirkninger.

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger er prikken og stikken i hænderne, kvalme og et let vægttab. Desuden kan der forekomme træthed, svimmelhed, nedsat koncentrationsevne, vanskeligheder med at finde ord og depression. I sjældne tilfælde kan nyresten forekomme. Ved høje doser kan sikkerheden af p-piller i sjældne tilfælde nedsættes.

Virkningsmekanisme

Topiramat stabiliserer den elektriske aktivitet i hjernen. Det er sandsynligvis derfor, at det har en forebyggende effekt ved migræne. Topiramat fjerner ikke migrænen. Et realistisk behandlingsmål er en halvering af anfaldene. Hos nogle mere, hos andre mindre.

Hvilken dosis skal man tage 

Normalt starter man med at tage 25 mg en gang dagligt i 14 dage. Herefter skal man stige med 25 mg hver 14. dag fordelt på 2 doser, indtil man når op på 50 mg morgen og 50 mg aften (det vil sige døgndosis på 100 mg). Det er den sædvanlige vedligeholdelsesdosis. Enkelte har god effekt ved døgndoser på 50-75 mg.

UgeMorgenAftenpr. døgn
1-2-25 mg25 mg
3-4.25 mg25 mg50 mg
5-625 mg50 mg75 mg
7-frem50 mg50 mg100 mg

Ved manglende effekt, og hvis der ikke er for mange bivirkninger, kan man efter en måned stige til 100 mg morgen plus 50 mg aften i 2 uger og herefter til 100 mg to gange dagligt (det vil sige døgndosis på 200 mg).
Hvis der ikke er effekt af denne dosis efter cirka 2 måneder, kan det konkluderes, at topiramat ikke virker til dig. Du skal så trappe ned med 50 mg per uge, indtil du er helt ude af medicinen.

Redaktør