Tofacitinib (Xeljanz), behandling med

Inflammatorisk tarmsygdom kan behandles med tofacitinib. Læs om behandlingen her.

Tofacitinib er et lægemiddel, der anvendes mod aktiv kronisk betændelse i tyktarmen (colitis ulcerosa), når andre immundæmpende lægemidler ikke har den tilstrækkelige virkning eller ikke tåles.

Tofacitinib er et lille molekyle, der blokerer nogle proteiner (Janus-kinase enzymer) i immunforsvarets celler. Det hæmmer en del af immunsystemet, der kan skabe aktivitet i colitis ulcerosa, og symptomerne i tarmen dæmpes.

Før behandlingen

Inden du kan blive behandlet med tofacitinib skal du have taget blodprøver og et røntgenbillede af lungerne for at udelukke at du har en kronisk infektion samt kontrol af om dit kolesterol-tal er normalt.

Sådan foregår behandling med tofacitinib

Du får behandling i form af tabletter på enten 5 eller 10 mg

  • Ofte gives start-behandling på 10 mg 2 gange om dagen i op til 8 uger
  • Det følges af en vedligholdelses-behandling med 5 mg 2 gange om dagen.

Tabletterne kan tages både med eller uden mad, og de kan også knuses og indtages med vand.

Tofacitinib udleveres fra Medicinsk Ambulatorium K.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver hver anden uge i 2 måneder og herefter hver anden måned. Efter de første måneders behandling vil vi ligeledes kontrollere dit kolesterol-tal.

Bivirkninger

Du kan få bivirkninger, når du er i behandling med tofacitinib. De fleste bivirkninger er milde til moderate, men nogle patienter kan opleve alvorlige bivirkninger, som det kan være nødvendigt at behandle.

Det er vigtigt, at du fortæller det til lægen eller sundhedspersonalet, hvis du tror du har fået bivirkninger under eller efter behandling med tofacitinib.

Vær opmærksom på

  • Influenzalignende symptomer, kvalme, mavesmerter, hovedpine, ledsmerter, feber, nattesved, træthedsfølelse eller vedvarende hoste.
  • I sjældne tilfælde kan der opstå hævelse/smerter fra ben og åndenød/brystsmerter som tegn på en mulig blodprop i ben eller lunge.

OBS: Hvis du har tegn på infektion skal du holde pause med behandlingen.

Graviditet og amning

Du bør ikke blive gravid i behandlingsperioden, da erfaringer med graviditet og behandling med tofacitinib er sparsomme. Du bør også undgå amning.

Vaccinationer

Da medicinen hæmmer immunforsvaret anbefaler vi årlig influenza-vaccination og pneumokok-vaccination hvert 5. år. Unge kvinder bør HPV-vaccineres og følge screening for livmoderhalskræft.

Bemærk: Planlægger du en udlandsrejse, er det vigtigt at undgå destinationer, der kræver vaccination med levende vacciner (hyppigst gul feber), når du er i behandling med tofacitinib.

Redaktør