Syfilis og behandling med Tardocillin

Tardocillin er et penicillin-præperat, som bruges til at behandle kønssygdommen syfilis. Behandlingen gives som to injektioner - en i hver hofte.

Hvad er syfilis?

Syfilis er en kønssygdom, der skyldes en infektion med bakterien treponema pallidum. Hvis man ikke behandles for syfilis, beskrives sygdomsforløbet ofte ud fra 3 stadier.

Syfilis er i dag sjælden i Danmark. I Østeuropa, Sydøstasien og Afrika er infektionen mere udbredt.

Der er størst risiko for at blive smittet, hvis man har ubeskyttet sex (herunder oralsex og dybe kys) under udenlandsrejse, eller hvis man er homoseksuel
og har ubeskyttet sex (herunder oralsex og dybe kys). Man kan få syfilis flere gange.

Hvad er symptomerne?

Sår
I sygdommens 1. stadie kan der opstå et uømt sår på kønsdelene. Såret kan også sidde i munden, endetarmen og skeden, hvorfor det kan overses. Såret opstår ca. 3 uger efter, man er blevet smittet.

Udslæt
I sygdommens 2. stadie kan man få udslæt på kroppen. I håndflader og på fodsåler kan der komme papler, som er små linseformede fortykkelser
i huden. Hævede lymfeknuder er almindelige. Nogle føler sig sløje som ved influenza.

Ubehandlet syfilis
Hvis syfilis ikke behandles, kan der efter nogle år komme symptomer fra central-nervesystemet eller hjerte-karsystemet (3. stadie).

Ingen symptomer
Af og til opdager man ikke symptomerne på syfilis. En blodprøve kan da afsløre sygdommen. Man siger, at infektionen er latent. Der kan gå op til 12 uger fra smittetidspunktet til at man med sikkerhed kan konstatere syfilis ved hjælp af en blodprøve.

Hvornår smitter syfilis?

Syfilis smitter i sygdommens 1. og 2. stadie, dvs. de to første år efter smittetidspunktet.

Hvordan foregår behandlingen?

Hvis du er smittet med syfiliis, skal du behandles med et penicillin-præparat (Tardocillin), der gives som 2 injektioner – en i hver hofte. Du skal blive i klinikken i 20 min. efter indsprøjtningen.

Hvis du har haft syfilis i længere tid, skal du have tre behandlinger med en uges interval. Det er vigtigt, at du kommer til alle injektionerne, ellers virker behandlingen ikke. Hvis du ikke overholder planen for behandlingen, bliver du nødt til at starte forfra med behandlingen.

Reaktioner på behandlingen

4 - 6 timer efter første injektion kan du få kulderystelser og temperaturforhøjelse til 39 - 40 grader. Reaktionen varer ca. 8 timer. Reaktionen
skyldes formentlig henfald af Treponema pallidum. Du kan afhjælpe symptomerne med fx 1 gram (2 tabletter) paracetamol (fx Pinex, Panodil
eller Pamol), dog højst 4 gange i døgnet. Dagen efter behandlingen kan du opleve at have smerter ved indstiksstedet.

Mulige bivirkninger ved behandlingen

I få tilfælde kan der forekomme trykken i maven og diarré.

I sjældne tilfælde kan ses allergiske reaktioner i form af hududslæt, nældefeber og lignende. Derfor skal du blive i klinikken til observation i 20 min. efter hver behandling.

Skal du komme til kontrol?

Ja. For at sikre, at behandlingen har været effektiv, skal du have taget blodprøver 3, 6 og 12 måneder efter afsluttet behandling.

Hvornår er du smittefri?

Du skal bruge kondom 3 uger efter endt behandling eller til eventuelle sår eller udslæt er helet eller væk. Dette gælder også ved oralsex. Du bør også undgå dybe sensuelle kys. Tre uger efter endt behandling betragtes du som
smittefri.

Dine partnere bør blive undersøgt

Det er vigtigt, at dine partnere får besked om, at de muligvis kan være smittet med syfilis og derfor bør blive undersøgt herfor. Du kan få hjælp af klinikkens rådgiver til at informere dine partnere, så de diskret bliver tilbudt undersøgelse og evt. behandling.

Redaktør