Skjoldbruskkirtlen - skintigrafi (thyroideaskintigrafi med ultralydsskanning)

En skanning med et radioaktivt sporstof gør skjoldbruskkirtlens størrelse, form og funktion synlig.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt skjoldbruskkirtlen ved en skintigrafi og en ultralydsskanning. En skintigrafi er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Sporstoffet gør skjoldbruskkirtlens størrelse, form og funktion synlig på skanningsbillederne. Ultralyd er lydbølger, som danner billeder på en skærm. Vi tager eventuelt også vævsprøver fra din skjoldbruskkirtel.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer cirka 1½ time.

Billede af gamma-kamera ved skanning af skjoldbruskkirtlen

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Fjern smykker inden undersøgelsen

Øreringe og andre smykker i ansigtet og på halsen forstyrrer skanningsbillederne, og du vil derfor blive bedt om at fjerne dem. Tag gerne smykker af hjemmefra.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Vi giver dig sporstof i en blodåre i din arm. Du skal vente i cirka 15 minutter, mens sporstoffet fordeler sig i kroppen. Når sporstoffet har fordelt sig, skanner vi din hals med et gammakamera. Skanningen varer cirka 20 minutter.

Du bliver også ultralydsskannet med et ultralydshoved, som føres hen over huden med et let pres. Vi tager eventuelt også en eller flere vævsprøver. Hvis du har fået taget en vævsprøve, skal du vente i cirka 15 minutter efter undersøgelsen, så vi kan holde øje med, at det ikke bløder efter vævsprøven.

Hjemme igen

Hold øje med såret, hvis du har fået taget en vævsprøve

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber.

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Du kan få mere viden om undersøgelsen på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’skintigrafi af skjoldbruskkirtlen’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Redaktør