Skjoldbruskkirtlen - radioaktiv behandling (med testdosis)

En forstørret skjoldbruskkirtel (struma) behandles med radioaktivt jod.

Kort om behandlingen

Du skal behandles med radioaktivt jod mod forstørret skjoldbruskkirtel (struma) eller forhøjet stofskifte. Den radioaktive jod optages i skjoldbruskkirtlen, hvor den sænker produktionen af hormon og mindsker kirtlens størrelse.

Behandlingen foregår over flere forskellige dage. Vi bestiller en kapsel med radioaktivt jod, som kun passer til dig. Det er derfor meget vigtigt, at du møder op til dine tre tider eller melder afbud i god tid.

Der kan gå flere måneder, før du mærker den fulde effekt af behandlingen. De fleste kan nøjes med én behandling, men enkelte skal have gentaget behandlingen.

Vigtig forberedelse

Undgå disse former for medicin og naturmedicin

Nogle slags medicin og naturmedicin kan påvirke resultatet af behandlingen. Du aftaler med den læge, der har henvist dig, hvad der gælder for dig, men generelt skal man i tiden op til behandlingen:

  • 3 uger før undgå medicin med kunstigt stofskiftehormon
  • 2 uger før undgå medicin, vitaminpiller og naturmedicin med jod og fødevarer med meget jod (fx tang)
  • 5 dage før undgå midler mod forhøjet stofskifte.

Tag din øvrige medicin, som du plejer. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Undgå graviditet og amning

Behandlingen med radioaktivt jod gør, at du under ingen omstændigheder må:

  • være gravid, når behandlingen starter
  • blive gravid før mindst 4 måneder efter behandlingen
  • gøre en kvinde gravid før mindst 4 måneder efter behandlingen
  • amme.

Kontakt os, hvis du er blevet undersøgt med røntgenkontraststof

Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med en røntgenundersøgelse inden for de sidste 4 måneder, skal du kontakte os.

På hospitalet 

Første dag

Du skal sluge en kapsel med en lille testdosis radioaktivt jod. Kapslen er på størrelse med en vitaminpille, og du sluger den med et glas vand. Når du har slugt kapslen, kan du tage hjem.

Anden dag

24 timer efter, at du fik din testdosis, måler vi, hvor meget radioaktivt jod, du har optaget i skjoldbruskkirtlen. Ud fra det beregner vi den endelige dosis, som du skal behandles med, og bestiller den. Der er nogle dages leveringstid.

Tredje dag

Du får en kapsel med den mængde radioaktive jod, du skal behandles med. Når du har slugt kapslen med et glas vand, kan du tage hjem.

Hjemme igen

Undgå bestråling af andre

For at undgå at bestråle andre skal du følge en række forholdsregler. Vi fortæller dig ved behandlingen, hvad der gælder for dig.

Dine øjne kan blive irriterede

I sjældne tilfælde kan du opleve irritation fra øjnene efter behandlingen. Dine øjne kan fx klø, hæve, løbe i vand eller gøre ondt. Hvis du får symptomer fra øjnene, skal du kontakte den afdeling, der har henvist dig til behandlingen.  

Du kan være øm

Det er normalt at være øm på halsen i et par uger efter behandlingen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden.

Fortæl din hjemmehjælp om behandlingen

Hvis du får hjemmehjælp, skal du på forhånd fortælle din hjemmehjælper om retningslinjerne efter din behandling med radioaktivt jod. Der kan være særlige forholdsregler for hjemmehjælperen i dagene efter din behandling.

Du bliver indkaldt til kontrol

Du skal fortsat have kontrolleret stofskiftet ved blodprøver. Du bliver indkaldt til kontrol digitalt eller med fysisk post fra den afdeling, der følger dit stofskifte.

Redaktør