Skæv storetå med knyst (hallux valgus) - behandlingsmuligheder

Behandlingsmuligheder ved en skæv storetå med knyst.

Kort om skæv storetå med knyst

En skæv storetå er drejet ind mod de andre tæer, og leddet presses samtidigt udad og danner en knyst. Det kan give smerter omkring knysten og i forfoden.

Årsager til skæv storetå med knyst

Årsagen til, at man udvikler en skæv storetå med knyst, er ofte arvelige forhold og for stramme eller spidse sko.

Symptomer på skæv storetå med knyst

Ved en skæv storetå kan man få rødme og hævelse i forfoden og tryksår. Man har ofte også smerter, når man bruger almindelige sko, og det kan være svært at finde passende fodtøj.

Sådan stiller vi diagnosen

Vi stiller diagnosen ved at kigge og mærke på tæerne og foden. Du får også taget et røntgenbillede.

Behandlingsmuligheder

Fødder er forskellige fra person til person, og derfor giver vi individuel behandling og vejledning. Skæv storetå med knyst kan behandles på flere måder. Vi vælger den behandling, som bedst hjælper dig.

Fodformet sko

Du kan bruge fodformede eller ekstra brede sko, som kan mindske smerterne.

Operation

Nogle gange er operation nødvendig. Lægen, der skal operere, vurderer, hvilken operation der passer bedst i dit tilfælde. Efter operationen får du udleveret en beskrivelse af operationen og en plan for, hvordan du skal forholde dig efter operationen.

Nogle patienter oplever, at de stadig har smerter, eller at deres problem ikke er løst, selv om operationen gik godt.

Chevron osteotomi

Ved en operation for skæv storetå, fjerner vi knysten ved at skære mellemfodsknoglen over, forskyde knoglen ind i foden og rette storetåen op med en skrue. Den metode hedder chevron osteotomi.

Proximal osteoromi

I nogle tilfælde skærer vi knoglen over højere oppe på foden. Storetåen bliver derefter holdt fast i den nye stilling af en metalskrue eller en skinne, som ikke skal fjernes igen. Den metode kalder vi proximal osteotomi.

Lapidus procedure og Akin

I nogle tilfælde indstilles leddet i en bedre stilling og låses med skinne og skruer for at gøre leddet stift mellem storetåens mellemfodsknogle og kilebenet længere oppe på foden. Den metode kalder vi lapidus procedure. Det kan også være nødvendigt at rette selve storetåen op. Den metode kalder vi for Akin.

Få mere viden

Få mere viden om skæv storetå med knyst på www.patienthåndbogen.dk. Søg på 'Hallux valgus - skæv storetå med knyst'.

Redaktør