Sammenklappet lunge - hjemme igen efter behandling

Efter behandling for sammenklappet lunge skal du pleje såret.

Smerter og ubehag

Kontakt os straks, hvis du får åndenød

Hvis du får problemer med at trække vejret, efter at du er kommet hjem, skal du kontakte os eller Akuttelefonen 1813 udenfor vores åbningstid.

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber.

Fortsæt med smertestillende medicin

Du skal fortsætte med at tage smertestillende medicin, så længe du har smerter. For de fleste er det 2-4 uger.
Du har fået smertestillende piller med hjem til de første dage og en recept på smertestillende medicin til tiden derefter.
Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal indtil såret er helet, da det øger risikoen for infektioner

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, og du får et ar, skal du beskytte det mod direkte sol og solarium. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj de første 12 måneder efter behandlingen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor.
Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Praktiske forholdsregler

Undgå rygning

Vi anbefaler, at du stopper med at ryge efter din behandling. Rygning påvirker dit kredsløb, immunforsvar og din lungefunktion samt helingen af sår og knogler.
Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Undgå at flyve eller dykke

Du må ikke flyve og dykke i tiden efter, du er udskrevet. Er det relevant for dig, kan du tale med lægen om det. Vær opmærksom på, at dit forsikringsselskab og flyselskab kan have flere retningslinjer, du bør følge.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.bispebjerghospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør