Pizotifen (Sandomigrin) - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Pizotifen (Sandomigrin)

Pizotifen anvendes til forebyggende behandling af migræne.

Præparatet

Pizotifen er en såkaldt aminantagonist. Videnskabelige undersøgelser har vist, at pizotifen kan have en forbyggende effekt på migræne.

Virkningsmekanisme

Pizotifen virker sandsynligvis ved at hæmme virkningen af smertefremkaldende signalstoffer i hjernen, men man kender ikke den nøjagtige virkningsmekanisme.

Hvilken dosis skal man tage?

Du skal tage 0,5 mg (1 tablet) til natten og øge med yderligere 0,5 mg hver tredje dag, indtil du er på 1,5 mg til natten.
Hvis effekten ikke er tilfredsstillende efter ca. 6 uger og du tåler præparatet fint, kan du evt. øge dosis gradvist med 0,5 mg hver tredje dag til højst 1 mg x 3 dagligt (2 tabletter 3 gange dagligt). Hvis du enten ikke tåler pizotifen eller ikke har effekt efter 8 ugers behandling på den højeste dosis, du kan tåle, skal du trappe ud af stoffet.
Udtrapningen skal ske gradvist med en tablet hver tredje dag.

Hvor godt virker pizotifen?

De videnskabelige undersøgelser af effekten af pizotifen er relativt små, så man kan ikke med sikkerhed angive, hvor godt stoffet virker. Det er vigtigt, at du efter et par måneders behandling selv vurderer, om effekten overstiger de eventuelle bivirkninger du har. Der er nemlig stor forskel på, hvor godt stoffet virker for den enkelte person.

Bivirkninger

Pizotifen kan give vægtøgning pga. øget appetit og bør derfor ikke benyttes, hvis du i forvejen er overvægtig. Stoffet kan også medføre træthed. I sjældne tilfælde kan opleves kvalme, mundtørhed og svimmelhed.

Forsigtighedsregler

Pizotifen skal tages med forsigtighed, hvis du har nedsat lever- og nyrefunktion. Forsigtighed tilrådes ved bilkørsel.

Recepter

Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.

Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.

Redaktør