Operation for nedgroet negl

I denne pjece kan du læse om operationen for nedgroet negl og det efterfølgende forløb.

Spørg, hvis du er i tvivl

Fødder er forskellige fra person til person, og derfor giver vi individuel behandling og vejledning til den enkelte patient. Informationerne i denne pjece vil derfor ikke fuldstændig give dig svar på, hvad der skal ske i dit tilfælde. Du må endelig spørge, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Hvorfor får man en nedgroet negl?

Tilstanden skyldes som regel, at neglene på et tidspunkt er blevet klippet forkert/for kort, men stramme sko kan også være årsagen. Oftest er det en eller begge storetånegle, som er nedgroede. Neglenes siderande trykkes ned i huden og kan give hård hud, smerter og evt infektion.

Hvordan behandles en nedgroet negl?

Hos en fodterapeut kan du få en såkaldt bøjlebehandling, som retter neglen ud, efterhånden som den vokser ud -på samme måde som ved en tandregulering. Du bør undgå tryk fra fodtøj, da det forværrer tilstanden og generne.  Hævelsen kan gøre det svært at bruge dit almindelige fodtøj. Du bør derfor anvende fodtøj, der giver plads til neglen uden at trykke på den.

Ved en operation for nedgroet negl kan du i lokalbedøvelse få fjernet den nedgroede/krumme del af neglen, der er i neglelejet.

Operationen

Selve operationen gør ikke ondt, men Det foregården lokalbedøvelse vi anvender til at bedøve med, som kan være ubehagelig at få sprøjtet ind. Det er dog ganske kortvarigt, men selve operationen gør ikke ondt.

Ved operationen fjernes den, eller de, nedgroede dele af neglen og neglelejet, således at neglen permanent bliver smallere. Der er dog en lille risiko for at man ikke får alle de negledannende celler med ud, så der kan komme rest-vækst af et lille stykke negl. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne ved en ny operation, hvis ikke det kan holdes nede ved at file ned.

Bandage på foden

Du får lagt en stor forbinding på tåen/foden og får evt en operationssandal på. Du får besked om, hvornår og hvor meget du må støtte på foden. Forbindingen skal bibeholdessidde til du skal have fjernet trådene efter ca. 2 uger, enten hos din egen læge, eller i ambulatoriet.

Forventninger til operationens resultat

Langt de fleste patienter giver udtryk for, at de har opnået et resultat, der lever op til

deres forventning. Nogle få oplever vækst af en lille rest negl, og kan få brug for ny operation.

Det vil fremadrettet være vigtigt at klippe neglen korrekt og evt. få sat bøjle på hos en fodterapeut om nødvendigt.

Læs venligst også vores generelle (praktiske) informationer om bandage, hævelse og  komplikationer.

Redaktør