Operation af stemmebåndene i fuld bedøvelse

Information om operation af stemmebåndene i fuld bedøvelse

Operationen foregår altid i fuld bedøvelse. Der vil være en anæstesilæge og en anæstesisygeplejerske til stede. 

De fleste mennesker er lidt bekymrede, når de skal bedøves. Der kommer en anæstesilæge og taler med dig inden du skal bedøves. Her gennemgås din journal og lægen vil stille spørgsmål til:

  • Hvordan dit helbred er
  • Hvilken medicin du plejer at tage
  • Om du tidligere har oplevet bivirkning eller komplikationer ved bedøvelse
  • Om der er noget, som du er i tvivl om

Faste

Du skal faste 6 timer før behandlingen. Det er vigtigt at din mavesæk er tom. Det mindsker risikoen for opkastning under bedøvelsen. Faste betyder, at du ikke må spise fast føde eller spise/ drikke mælkeprodukter 6 timer inden bedøvelsen. I fasteperioden må du heller ikke indtage pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi.

Tørste

Du må gerne drikke vand, kaffe, te (uden mælk) eller tynd saft indtil 2 timer før behandlingen. Det kan være en fordel at drikke 1 - 2 glas saft 2 til 3 timer før operationen af hensyn til kroppens væskebalance.

Når du tager din vanlige medicin på operationsdagen, må du gerne tage medicinen med et par mundfulde vand, også selv om der kun er en time til du skal opereres.

Du bestemmer selv om du vil ryge i fasteperioden. Men hospitalet er røgfrit område.

Inden operationen

Du skal fjerne make up, neglelak, hårspænder, tungepiercing og kontaktlinser. Værdigenstande samt ure, smykker og penge efterlades i opvågningsafsnittet. Du må gerne medbringe briller, høreapparat og tandprotese.

Du vil blive modtaget af en opvågningssygeplejerske, som har en seng og tøj parat til dig. Du vil få et armbånd på med dit navn og cprnummer. Der er mulighed for at komme på toilettet inden du køres ind på operationsstuen. Vi kontrollerer dit armbånd, mens du siger dit navn og personnummer.

Fuld bedøvelse

Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop i den ene hånd eller arm. Droppet er til væske og medicin. Vi måler dit blodtryk, hjerterytme og iltindholdet i blodet med en lille klemme på en finger. Du skal trække vejret i en maske, som bliver lagt for din næse og mund. Herefter vil du få smertestillende medicin og sovemedicin. Når du stille og roligt er faldet i søvn og har fået muskelafslappende medicin lægger anæstesipersonalet en slange ned i luftrøret. Når du vågner er slangen fjernet.

Af hensyn til behandlingen af dine stemmelæber, må du ikke tale efter operationen.

Efter operationen

Du er hurtigt vågen efter bedøvelsen. Du bliver overflyttet til opvågningsafsnittet, hvor vi holder øje med din hjerterytme, vejrtrækning, blodtryk og iltindholdet i blodet.

Du må fortsat ikke tale, men du kan skrive beskeder til opvågningssygeplejersken. Dine pårørende må gerne være hos dig i opvågningsafsnittet.

Redaktør