Nerveblokade (regionalbedøvelse) - uden faste

Når man bliver bedøvet med en nerveblokade, bedøves kun et mindre område af kroppen. Man er vågen under operationen, men mærker ikke noget.

Kort om nerveblokade

Du skal bedøves med nerveblokade i forbindelse med en operation.

En nerveblokade bruges til at bedøve et mindre område af kroppen, fx en arm eller en fod. Nerverne bedøves med en indsprøjtning, der gør dig smertefri under operationen og virker smertelindrende op til et døgn efter. I den tid kan du ikke bruge den bedøvede kropsdel. Vi bruger ultralyd til at se, hvor bedøvelsen skal lægges. Du er vågen under operationen og kan mærke berøring og tryk.

Du taler først med anæstesilægen på selve operationsstuen. Hvis du er utryg ved bedøvelsen eller har spørgsmål, opfordrer vi dig til at bede om en samtale med anæstesilægen på forhånd.

Vigtig forberedelse

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før operationen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

Tag din medicin, som du plejer

Op til operationen kan du tage din medicin, som du plejer, medmindre du har aftalt noget andet med en læge.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Du skal fjerne neglelak og kunstige negle inden din operation. Du skal desuden fjerne al makeup hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Medbring høreapparat, tandprotese eller briller

Bruger du høreapparat, tandprotese eller briller, må du gerne have dem med.

Forbered dig på ventetid

Tag gerne en bog, et blad eller anden underholdning med. Så er du forberedt, hvis der er ventetid.

Medbring din egen musik

Du er velkommen til at tage høretelefoner og musik med på en telefon eller tablet, som du kan lytte til under operationen.

På hospitalet

Bedøvelsen

Du taler med anæstesilægen, som blandt andet spørger til dit helbred, din sygehistorie og dit forbrug af medicin. Du får lagt et drop i den ene hånd eller arm til væske og medicin, og du bliver tilsluttet udstyr, som blandt andet måler hjerterytme og blodtryk.
Anæstesilægen lægger nerveblokaden ved at sprøjte lokalbedøvende medicin ind omkring nerven med en tynd nål. Når bedøvelsen virker, tager vi udstyret af igen.

Tilbage på sengeafdelingen

Efter operationen kommer du tilbage på sengeafdelingen.

Tag smertestillende medicin

Når bedøvelsen stopper med at virke, kan du mærke en sovende eller snurrende fornemmelse i det område, der er blevet bedøvet. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin efter operationen, selvom nerveblokaden stadig virker. Når nerveblokaden aftager, kan du efter behov supplere med stærkere smertestillende medicin. Det aftaler vi med dig, inden du tager hjem. 

Aftal at blive hentet af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende, der kan følge dig hjem. Du kan ikke selv køre bil eller cykle i op til 24 timer efter en blokade.

Du kan få bivirkninger

Det er meget sikkert at blive bedøvet. Alvorlige bivirkninger er uhyre sjældne. Mindre bivirkninger er hyppigere, men de forsvinder hurtigt af sig selv eller kan behandles. Bivirkninger ved bedøvelsen kan være:

  • Kløe: Smertestillende medicin kan give kløe. Det er dog sjældent så generende, at du behøver behandling.
  • Nerveskade: Ved nerveblokade kan en nerve i sjældne tilfælde tage skade. Hvis du efter 1-2 døgn stadig oplever føleforstyrrelser, nedsat styrke i musklerne eller smerter omkring nerven, skal du kontakte den afdeling, der stod for operationen. Kun ekstremt sjældent er nerveskaden permanent. 
  • Blokaden varer ved: I meget sjældne tilfælde virker blokaden længere end et døgn. Kontakt den afdeling, der stod for operationen, hvis blokaden virker i over 48 timer

Få mere viden

Redaktør