Mirtazapin - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Mirtazapin

Mirtazapin har en effekt på spændingshovedpine.

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end én sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper.

Mirtazapin er udviklet til behandling af depression, men det har senere vist sig også at have en effekt på kronisk spændingshovedpine. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at opnå en antidepressiv effekt, men fordi mirtazapin forhåbentlig kan bedre din hovedpine.

Virkningsmekanisme

Mirtazapin øger koncentrationen af smertestillende stoffer i centralnervesystemet og giver en mere afslappet nattesøvn, hvilket formentlig er årsagen til den forebyggende effekt mod hovedpine. Mirtazapin fjerner ikke hovedpinen. Et realistisk behandlingsmål er en reduktion af hovedpinen på 30%. Hos nogle mere, hos andre mindre.

Hvilken dosis skal man tage?

Normalt starter man med at tage 15 mg 1-2 timer før sengetid i en uge. Herefter 30 mg før sengetid. Hvis der ikke er effekt efter 1-2 måneder, kan det konkluderes, at mirtazapin ikke virker på dig. Du skal så trappe ned til 15 mg en gang dagligt i en uge og herefter stoppe med at tage medicinen. Hvis der er god effekt og ikke for generende bivirkninger, tages denne dosis i 6 til 12 måneder, hvorefter dosis i samråd med lægen kan udtrappes langsomt. Nogle patienter har dog behov for at tage mirtazapin i en længere periode.

Bivirkninger

De hyppigste bivirkninger er træthed, mundtørhed og vægtøgning. Alkohol kan forstærke den sløvende effekt.

Mirtazapin har ikke nogen indvirkning på stofskiftet, men kan øge appetitten. Du kan derfor modvirke vægtøgningen ved at spise som vanligt og jævnligt kontrollere vægten.

Recepter

Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.

Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.

Redaktør