Mercaptopurin, behandling med

Inflammatorisk tarmsygdom kan behandles med mercatopurin. Læs mere her.

Mercaptopurin har en immundæmpende effekt og virker ved at hæmme delingen af betændelsesceller. Medicinen bliver brugt til en lang række autoimmune sygdomme, herunder de kroniske tarmsygdomme Crohns sygdom og colitis ulcerosa samt leverbetændelse.

Mercaptopurin bliver ofte brugt som andet valg til patienter, der ikke tåler azathioprin (Imurel®).

Hvordan skal medicinen tages?

Mercaptopurin findes som tabletter i styrken 50 mg. Dosis beregnes ud fra patientens vægt. Typisk ligger dosis på 50-100 mg en gang dagligt. Vi anbefaler at tage medicinen til natten for at mindske den kvalme, der kan komme ved opstart. Glemmer du en dosis, må du ikke tage dobbeltdosis.

Bemærk: Mercaptopurin må ikke tages sammen med mælk eller mælkeprodukter og skal tages mindst 1 time før eller 2 timer efter indtagelse af disse.

Udlevering af medicin

Behandlingen forgår på specialafdeling, og det er også her, du får medicinen udleveret. Ved opstart vil du kun få udleveret medicin til en kortere periode for at sikre, at du tåler behandlingen. Herefter vil du få udleveret medicin til 3 måneder ad gangen. Vi anbefaler, at du henter medicinen i vores ”drop in” tider – det kræver ikke tidsbestilling.

Alternativt skal du planlægge udlevering af medicin med sygeplejersken. Der skal være svar på dine blodprøver, før du får medicinen udleveret.

Hvor hurtigt kan man forvente effekt af behandlingen?

Virkningen af medicinen indtræder efter 6-12 uger, og du kan ved betydelige symptomer starte under udtrapning af prednisolon. Behandling med mercaptopurin strækker sig over flere år.

Blodprøver

Før du starter behandling med mercaptopurin, skal du have taget en række blodprøver. I opstartsfasen vil vi følge dig tæt med blodprøver i uge 2, 4, 6 og 8. Herefter er det hver 3. måned. Vi kan vurdere sygdomsaktiviteten med blodprøver, og vi kan samtidig sikre, at der ikke opstår bivirkninger, som du ikke umiddelbart kan mærke.

Det er vigtigt, at du møder til de planlagte blodprøvekontroller. Blodprøverne følges af din behandlingsansvarlige læge, og du vil kun blive kontaktet, hvis prøverne giver anledning til det. Du kan ikke ringe og få svar på prøverne, men du kan se blodprøvesvar på Sundhed.dk.

Bivirkninger

De fleste tåler behandlingen godt. Dog oplever 20-30% bivirkninger, der gør, at man holder pause eller helt stopper behandlingen.

Bivirkningerne kan komme i hele behandlingsforløbet og ikke kun i starten. De første uger kan du få gener som kvalme, opkast, diarré og nedsat appetit. Hvis du tager medicinen til natten, kan du forebygge disse bivirkninger.

Gennem hele behandlingen er der risiko for at få mindre infektioner. Huden kan blive mere lysfølsom, og vi anbefaler, at du bruger høj solbeskyttelse, når du opholder dig i direkte sol og helt at undgå solarium.

Mere alvorlige bivirkninger som knoglemarv- og leverpåvirkning og betændelse af bugspytkirtlen kan forekomme. Bugspytkirtelbetændelse viser sig som murrende eller stærke øvre mavesmerter. Hvis du oplever dette, skal du kontakte ambulatoriet i dagtiden. Meget sjældent ses bivirkninger som hudkræft, celleforandringer i livmoderhalsen og yderst sjældent lymfekræft.

Hvis du har bivirkninger til mercaptopurin, vil du enten skulle holde pause eller helt stoppe behandlingen med medicinen. Bivirkningerne forsvinder oftest 1-2 dage efter ophør.

Særlige hensyn

Samtidig behandling med gigtmedicinen Allopurinol forstærker virkning og bivirkning af mercaptopurin. Mercaptopurin kan også nedsætte virkningen af blodfortyndende medicin.

Graviditet og amning

Du kan være i behandling med mercaptopurin under graviditet og amning. Planlægger du graviditet, skal du tale med din behandlingsansvarlige læge om det. For kvinder er det af stor betydning, at graviditeten planlægges således, at tarmsygdommen er i ro helst 6 måneder inden graviditeten. Herved opnår du de bedste forudsætninger for et optimalt graviditetsforløb.

Vaccinationer

Da mercaptopurin hæmmer immunforsvaret, anbefaler vi årlig influenzavaccination og pneumokokvaccination hvert 5. år. Unge kvinder bør HPV-vaccineres og følge screening for livmoderhalskræft.

Bemærk: Planlægger du en udlandsrejse, er det vigtigt at undgå destinationer, der kræver vaccination med levende vacciner (hyppigst gul feber), når du er i behandling med mercaptopurin.

Redaktør